Gemeente Breda

22Apr

Jaarrekening 2010: alle zeilen bij

2010 is het jaar van de financiële waarheid geworden voor de Gemeente Breda. Halverwege het jaar bleek dat Breda op een enorm tekort (23,7 miljoen) zou afstevenen als de gemeente niet alle zeilen bij zou zetten. Wethouder Boelema: `Zowel de stad, de raad als het ambtelijk apparaat hebben zich de afgelopen periode ingespannen om de uitgaven en inkomsten meer in balans te brengen. Het college is hen daar zeer dankbaar voor'.

De jaarrekening heeft uiteindelijk een tekort van circa EUR 6,9 miljoen. Het college heeft maatregelen genomen om de effecten te beperken. Hierdoor kon bij de 2e Bestuursrapportage 2010 een verwacht tekort van EUR 23,7 miljoen worden teruggebracht naar een tekort van EUR 15,1 miljoen. Omdat dit nog steeds aanzienlijk is, is in 2010 verder gezocht naar dekkingsmogelijkheden.

Vacatures worden niet meer ingevuld, de inhuur is beperkt, maar ook aan faciliteiten is gesleuteld. Binnen de organisatie, maar ook in de stad is het motto `anders met minder' afgelopen jaar van toepassing geworden. De discussie van de raad met de stad heeft ook geleid tot bezuinigingsvoorstellen die het komende jaar op de agenda staan. Om de rest van het tekort te dekken heeft het college pijnlijke maatregelen moeten nemen door net als in 2009 een gedeelte van de bestemmingsreserves in te zetten.

Desondanks is de stad het afgelopen jaar niet helemaal op slot gezet. Er zijn scholen of uitbreidingen daarvan geopend en de (ver)bouw van enkele scholen is gestart, stadsmariniers zijn aan het werk gegaan, de tunnelbak op de Noordelijke rondweg is opgeleverd, er zijn keuzes gemaakt voor de gebiedsontwikkeling, in het nieuwe jeugdbeleid staat talentontwikkeling centraal. Parkeren op sommige plekken is gratis na winkeltijd, er zijn meer koopzondagen. Voorzieningen versoberen, maar er blijft een vangnet voor degenen die het zelf niet kunnen redden. Samen met de stad is beleid gemaakt voor sport, diversiteit, mantelzorg en vrijwilligers.

Ondanks deze gezamenlijke inspanningen is het beeld naar de toekomst nog steeds niet positief. Voor de komende jaren moeten we nog grote inspanningen leveren om weer een financieel gezonde stad te worden. Daarom is in 2010 ook ingezet op een strakkere financiële sturing. Het college ziet het als een uitdaging om de beperkte middelen zo optimaal mogelijk in te zetten.

Breda, 22 april 2011
Attachment Grootte
jaarverslag_2010.pdf... 5.4 MB
Voor het openen van sommige bestanden kan extra software nodig zijn, zie hiervoor de uitlegpagina over downloads.
22Apr