Witteveen en Bos

WOMBAT-stage bij Witteveen+Bos krijgt scriptieprijs

(22-04-2011)

Maartje van de Vrugt, student Toegepaste Wiskunde aan de Universiteit Twente, heeft voor het verslag van haar stage bij Witteveen+Bos de KIVI NIRIA/UT scriptieprijs 2010 gekregen. De prijs werd uitgereikt tijdens het congres `TValley 2011' op 19 april in Enschede. Van de Vrugt ontving de prijs vanwege haar bijdrage aan de verdere ontwikkeling van WOMBAT, een door Witteveen+Bos ontwikkeld model om het zuiveren van rioolwater te kunnen optimaliseren.

Tijdens haar stage heeft Van der Vrugt onderzoek gedaan op het grensvlak van statistiek, afvalwaterbehandeling en regeltechniek. Ze heeft de mogelijkheden onderzocht om WOMBAT te verbeteren. WOMBAT staat voor Witteveen+Bos Optimal Model-Based AeraTion.

Witteveen+Bos werkt al lange tijd aan de optimalisatie van de sturing van rioolwaterzuiveringen. Door slimmer te sturen kan het water beter worden gezuiverd terwijl er minder energie wordt verbruikt. In samenwerking met Waternet heeft dit geleid tot een modelgebaseerde regeling WOMBAT die sinds 2009 actief is op rioolwaterzuivering Westpoort in Amsterdam. Simpel gezegd voorspelt WOMBAT op basis van diverse variabelen de hoeveelheid beluchting die nodig is voor optimale zuivering van rioolwater.

De resultaten van WOMBAT in 2010 zijn bijzonder goed. Dankzij de regeling verloopt het zuiveringsproces stabieler, wordt er minder energie gebruikt en wordt er beter gezuiverd. Er bleken echter ook twee nadelen: het vinden van de juiste parameterinstelling kost veel tijd en de kwaliteit van de voorspelling varieert gedurende het jaar. Maartje van de Vrugt heeft zich in haar stageonderzoek op deze beperkingen gericht. Met als resultaat een verbeterde versie van WOMBAT: het model is verder vereenvoudigd en past continu de parameters aan op basis van een vergelijking tussen de voorspelling en de meting. De verbeteringen van WOMBAT worden in het komende jaar op rioolwaterzuivering Westpoort geïmplementeerd.

De jury was unaniem en beloonde het WOMBAT-onderzoek van Maartje van der Vrugt met de eerste prijs vanwege de praktische insteek en het bij elkaar laten komen van verschillende specialismen op het gebied van modelleren, chemie en regeltechniek.

`Voor Witteveen+Bos heeft het onderzoek van Maartje een goede bijdrage geleverd aan het verder ontwikkelen van WOMBAT. Zowel de kwaliteit als de flexibiliteit van het model zijn vergroot. Het winnen van deze prijs is een extra bevestiging van de kwaliteit die Maartje heeft geleverd. Dit is een mooi voorbeeld van het win-win effect om stagiaires en afstudeerders op een hoog niveau in te zetten', aldus Arie de Niet, specialist systeemanalyse en stagebeleider van Van der Vrugt. Witteveen+Bos begeleidt jaarlijks ruim honderd stagiaires en afstudeerders.