Gemeente Stichtse Vecht

Nieuws

Cultuur verbindend element in Stichtse Vecht

Meedoen is belangrijk

Het college van B&W heeft het Cultuurparticipatieplan 2011 vastgesteld. In dit plan staan de activiteiten vermeld die een bijdrage leveren aan cultuurparticipatie in de gemeente Stichtse Vecht. Het doel is om zoveel mogelijk inwoners actief te laten deelnemen aan de vele culturele activiteiten. De gemeente wil dat meer mensen in aanraking komen met cultuur en dit laten beleven, zodat inwoners zelf actief gaan deelnemen. De aandacht wordt in het bijzonder gericht op kinderen en jongeren.

Wethouder Gera Helling van Cultuur: "De gemeente ziet graag dat inwoners zich cultureel betrokken voelen. Als het om actieve deelname aan cultuur gaat, is meedoen heel belangrijk. Cultuur verbindt mensen. Het draagt bij aan het welbevinden van onze inwoners. Het is dan ook van belang dat inwoners geïnformeerd worden over de vele culturele activiteiten en daar op een laagdrempelige manier aan kunnen deelnemen."

Activiteiten

In het Cultuurparticipatieplan 2011 wordt uitvoering gegeven aan het provinciale cultuurarrangement. Dit arrangement zijn de voormalige gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen (nu gemeente Stichtse Vecht) in 2010 met de provincie aangegaan. Doel van het arrangement is om cultuurparticipatie te bevorderen. Het Cultuurparticipatieplan geeft hieraan invulling en vermeldt de activiteiten die een bijdrage leveren aan cultuurparticipatie in gemeente Stichtse Vecht.

In het plan van 2011 ligt de nadruk op het continueren van de werkzaamheden van de cultuurconsulent in Stichtse Vecht, de uitvoering van het Cultuurfestival en een cultuurmanifestatie: Stichtse Vecht Feest. Daarnaast worden dit jaar de pijlen gericht op één van de cultuurhistorische schatten van de provincie: Slot Zuylen. Theaterwerkplaats DE REST start met het unieke cultureel project bIKe , gericht op kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Dit is een driejarig project waarin jongeren (en ouderen) bewust kijken naar de omgeving. Het betrekt jongeren actief bij kunst en cultuur in Stichtse Vecht en het verbindt jongeren door deelname.

De gemeente stimuleert nieuwe culturele initiatieven. Het is mogelijk incidentele subsidie aan te vragen bij de gemeente. Een belangrijke voorwaarde voor de aanvraag is dat de activiteiten actieve deelname aan cultuur bevorderen en dat ze vernieuwend zijn. Voor meer informatie over de richtlijnen van de subsidie cultuurparticipatie kunt u contact opnemen met vragensubsidie@stichtsevecht.nl of via deze website.

Cultuurparticipatie wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht.