Rabobank Nederland


---

Koffie Rabobank is lekker duurzaam

Share |

22-4-2011 | MVO

Rabobank Nederland heeft de Dutch Sourcing Award gewonnen in de categorie "Sustainability" vanwege de verduurzaming van de hele koffieketen van `crop-to-cup'. Deze benadering heeft geleid tot een betere kwaliteit koffie en lange termijn afnamegarantie voor lokale koffieboeren.

De Sustainability Award wordt uitgereikt aan het team dat duurzaamheid heeft geïntegreerd in de bedrijfsprocessen en in de inkooporganisatie. De winnaar van deze award draagt duurzaamheid niet alleen breed uit, maar heeft ook concrete resultaten geboekt en loopt voorop op dit gebied.

10 miljoen kopjes
Per jaar worden er zo'n 10 miljoen kopjes koffie bij de Rabobank gedronken. Uit klanttevredenheidsonderzoek bleek dat de "oude" koffie slecht scoorde. Deze ontevredenheid, in combinatie met het streven naar duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, leidde tot het ketenproject `from crop to cup'.

Samenwerken
Diverse interne partijen zoals de Rabobank Foundation, Corporate Clients, facility management en concern inkoop staken de koppen bij elkaar. Niet iedereen was gewend om vanuit een ketengedachte samen te werken. Na het opstellen van een visiedocument en het samenstellen van een multidisciplinair team ontstond een krachtige samenwerking, zowel intern als extern. Corporate Clients, bijvoorbeeld, greep de kans aan om gezamenlijk in gesprek te gaan met de klanten van de Rabobank.

Koffieketen verduurzamen
De bank benaderde leveranciers - variërend van logistieke leveranciers tot branderijen en leveranciers van koffiebonen - voor marktconsultaties. Het ging daarbij niet alleen om de laagste prijs, maar ook om verduurzaming van de koffieketen, waarbij de koffieboeren centraal staan. Mede omdat de leveranciers de droom van de Rabobank - honderd procent duurzaamheid - niet in hun eentje kunnen waarmaken, zijn ze gestimuleerd om samen te werken. De uiteindelijk gegunde partijen kunnen de wens van de bank wel waarmaken. Branderij Peeze werkt met Max Havelaar EKO koffiebonen en is gecontracteerd via Selecta. De tracking & tracing naar de oorsprongplantages scoort het hoogst en borgt de continuïteit bij de koffieboeren. Daarnaast is een volledig CO2 neutrale opslag en verwerking van de koffie bij de branderij gecontacteerd. Resultaat: een toename van 50.000 kilo inkoop van duurzame koffie, hergebruik van het koffieresidu, vermindering van watergebruik en een financiële besparing van 18%. En, last but not least, het rapportcijfer van de medewerkers voor de koffie is verbeterd. Iddo Versantvoort, inkoper Rabobank: `De impact zit niet alleen in het bewustzijn van onze medewerkers en gasten, maar heeft ook geleid tot een spin-off in het verduurzamen van de keten.'

Meer informatie


* Rabobank Foundation

* Veilige en duurzame voedselvoorziening

* www.dutchsourcingawards.nl

---