Belgische Federale Overheid


BIO investeert in Interact Climate Change Facility

Datum: 21 april 2011

De Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO) heeft 10 miljoen euro uitgetrokken voor de Interact Climate Change Facility (ICCF), een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid opgericht om projecten rond klimaatverandering en klimaatefficiëntie te financieren in ontwikkelingslanden. De totale financieringscapaciteit van dit initiatief om de strijd aan te binden tegen de klimaatverandering in ontwikkelingslanden zal oplopen tot 400 miljoen euro.

ICCF zal klimaatvriendelijke investeringen doen in de privésector in arme landen. Het zal aantonen aan investeerders in de privésector dat klimaatvriendelijke projecten in ontwikkelingslanden financieel aantrekkelijk kunnen zijn en een katalysatorfunctie vervullen voor langlopende investeringen. Dit initiatief stimuleert het gebruik van schone technologie als integraal deel van de economische ontwikkeling. De faciliteit draagt bij aan een duurzame economische ontwikkeling door langlopende financiering vrij te maken voor projecten rond hernieuwbare energie en energie-efficiëntie in arme landen die nauwelijks over (toegang tot) energie beschikken.

Naast BIO investeren ook het Agence Française de Développement (AFD), de Europese Investeringsbank (EIB) en tien leden van de Association of European bilateral Development Finance Institutions (EDFI). De totale financieringscapaciteit van dit initiatief bedraagt 400 miljoen euro, waarvan 300 miljoen euro toegekend wordt door ICCF en 100 miljoen euro rechtstreeks door de EDFI-leden.

ICCF bouwt voort op het succesvolle model van EUROPEAN FINANCING PARTNERS S.A. (EFP), een initiatief dat in 2003 opgestart werd door de EIB en EDFI-leden met de dubbele doelstelling om duurzame ontwikkeling in de privésector te stimuleren in ACS-landen en de samenwerking te versterken tussen geschikte European Development Finance Institutions en de EIB. ICCF zal activiteiten financieren in de privésector, voorgesteld door een van de EDFI-aandeelhouders. ICCF zal tot 75% van een voorgesteld project financieren, met een maximumbedrag van 45 miljoen euro. De resterende 25% wordt ingebracht door het EDFI-lid dat dit project voorstelt.

www.bio-invest.be