Interprovinciaal Overleg (IPO)



Zuid-Holland mag strippenkaart definitief vaarwel zeggen

22 april 2011

De Tweede Kamer heeft zes moties aangenomen naar aanleiding van het debat over de OV-Chipkaart. De algemene lijn uit die moties is dat de Tweede Kamer meer regie wil en over de OV-Chipkaart. De moties om voorlopig de strippenkaart nergens vaarwel te kunnen zeggen hebben het niet gehaald. Zuid-Holland kan daarmee vanaf 19 mei volledig over op de OV-Chipkaart.

De minister heeft het moeilijk op dit dossier omdat gedoogpartner PVV zich faliekant tegen de OV-Chipkaart heeft gekeerd. De minister is daarom van de Tweede Kamer afhankelijk om besluiten te kunnen nemen of tegenhouden. Zo is er nu een motie aangenomen van de SP die de minister vraagt Trans Link Systems, de systeembeheerder van de OV-Chipkaart, op te dragen het door reizigers teveel betaalde en niet gedeclareerde saldo (door incomplete transacties), voortaan aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu door te sluizen. De minister kan deze motie onmogelijk uitvoeren in deze vorm, omdat zij geen enkele bevoegdheid heeft over TLS (geen een overheid trouwens). De extra wensen voor de minister maken dat het belangrijkste probleem, regelen dat de chipkaart het overal perfect doet, uit beeld dreigt te raken.

De Kamer wil bovendien de spelregels tijdens het spel veranderen. Zo willen CU en CDA dat er een norm komt voor het maximaal aantal `check-outs dat mag mislukken' en roept de motie Van Gent - Haverkamp de regering op om in drie regio's na één jaar afschaffing van de strippenkaart te toetsen of de aannames rond tarieven wel kloppen. Maar na één jaar zouden provincies juist tariefvrijheid krijgen.

De decentrale tariefvrijheid is sowieso voor de Tweede Kamer een lastig punt. De Tweede Kamer wil ook afdwingen dat alle producten van NS toegepast worden op het regionaal spoor, dat de borg die iemand betaald als hij incheckt in het regionaal OV wordt verlaagd van vier euro naar drie en dat er een kortingskaart komt voor alle mensen met een OV-begeleiderspas.
Dossier:
Mobiliteit

Heeft u een vraag of op een opmerking over dit bericht? Neemt u dan contact op met de afdeling Communicatie: Communicatie@ipo.nl of 070 888 1294