Gemeente Lelystad

Eerste uitwerkingsplan LEA vastgesteld

Donderdag 21 april 2011

Het college van Lelystad heeft het uitwerkingsplan voor de Lelystadse Educatieve Agenda (LEA) vastgesteld. Dit uitwerkingsplan bevat concrete acties voor 2011 om verder te investeren in onderwijs. Voor 2011 investeert de gemeente Lelystad EUR 150.000,- in het versterken van de kwaliteit van het onderwijs en het versterken van doorlopende leerlijnen.

Speerpunten

De speerpunten voor 2011 zijn gezamenlijk met het onderwijsveld vastgesteld en worden ook gezamenlijk met het onderwijsveld uitgewerkt. Op deze manier zullen jaarlijks de prioriteiten voor de uitvoering van de LEA worden bepaald.

Speerpunten voor 2011 zijn:

Kwalitatief goed onderwijs

* Nemen van maatregelen om nieuwkomers in het voortgezet en beroepsonderwijs goed te kunnen opvangen door o.a. het instellen van een schakelklas;

* Het ontwikkelen van een onderwijsmonitor, zodat resultaten van scholen worden geïnventariseerd, ontwikkelingen kunnen worden gevolgd en hierop gericht maatregelen kunnen worden genomen.

Horizontale samenwerking versterken

* Partnerschap met ouders versterken; dat wil zeggen het versterken van de relatie tussen school en ouders ten gunste van de ontwikkeling en schoolloopbaan van het kind. Een voorbeeld is het project Plustijd waarbij kinderen worden begeleid bijvoorbeeld bij het maken van hun huiswerk waarbij de ondersteuning en begeleiding nadrukkelijk in samenspraak met de ouders plaatsvindt. Een ander voorbeeld is het project Verteltassen, tassen met materialen die gericht zijn op de bevorderen van de taalontwikkeling van het kind. Ouders van kinderen op de peuterspeelzaal kunnen deze tassen mee naar huis nemen en thuis gebruiken.

* Ondersteunen van maatregelen die het onderwijs neemt ter voorbereiding op de invoering van passend onderwijs; een voorbeeld is het verkennen van de mogelijkheden van realisatie van cluster 2 onderwijs, maar ook passend aanbod voor hoogbegaafden valt hieronder;

* De integratie van educatief aanbod voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven.

Verticale samenwerking versterken


* Doorlopende lijn peuterspeelzaal/kinderdagverblijf- basisschool versterken door gebruik te gaan maken van overdrachtsformulier;
* Doorlopende lijn basisschool - voortgezet onderwijs versterken door de verdere invoering van het programma Digidoor
* Het bevorderen van een soepele overgang van VMBO naar MBO, o.a. door een zomerprogramma en de invoering van Digidoor.
* Het versterken van de aansluiting van het onderwijs met de arbeidsmarkt: onder andere door het inrichten van een vakcollege techniek, een samenwerking tussen het VMBO, MBO en het lokale bedrijfsleven

* Voorkomen voortijdig schoolverlaten

Hoogwaardig aanbod en goede infrastructuur

* De verdere ontwikkeling van HBO in Lelystad: door o.a. ondersteunen van de werving van studenten aan de Hogeschool Windesheim Flevoland om de toestroom van leerlingen op gang te krijgen.

* Onderwijs op Lelystad airport: onderzoek naar de mogelijkheid voor de ontwikkeling van een nationale onderwijsfaciliteit voor het luchtvaartonderwijs.

Ja