Gemeente Lelystad

Impuls veldvoetbal en hockey in Lelystad

Donderdag 21 april 2011

Het college heeft besloten om de raad voor te stellen te investeren in de veldaccommodatie van SV.

Veldcapaciteit

Lelystad '67, VV Unicum en hockeyvereniging MHCL. Bij SV Lelystad kan de huidige veldcapaciteit tijdelijk worden uitgebreid met één natuurgras wedstrijdveld. Bij VV Unicum kan een bestaand grasveld worden vervangen door een kunstgrasveld en de hockeyvereniging MHCL kan er een derde kunstgrasveld bij krijgen. Het college heeft tot deze maatregelen besloten om de gestage groei van deze drie sportclubs te kunnen accommoderen.

SV Lelystad '67 en VV Unicum

Bij de behandeling van de Najaarsnota 2010 heeft het college aangegeven dat er sprake is van een wachtlijst bij twee van de drie veldvoetbalverenigingen. Deze wachtlijsten hebben een negatief effect op de sportparticipatie van met name jongeren in Lelystad. Het college heeft vervolgens een uitwerkingsplan voetbal opgesteld waarin is aangegeven hoe de gemeente wil omgaan met de huidige knelpunten op het gebied van veldvoetbal. De conclusies in dit uitwerkingsplan veldvoetbal hebben ertoe geleid dat het college deze maatregelen bij SV. Lelystad en VV Unicum noodzakelijk acht.

Uitbreiding

Bij SV Lelystad '67 wordt de huidige veldcapaciteit tijdelijk uitgebreid met één wedstrijdveld. Dit bestaande veld is, na de realisatie van een nieuw kunstgrasveld in 2009 niet meer in gebruik en wordt nu weer toegevoegd en speelklaar gemaakt. Over 1 week zullen ook de 16 nieuwe kleedkamers op dit complex worden opgeleverd.

Kunstgras

Bij VV Unicum wordt één van de bestaande grasvelden vervangen door een kunstgrasvoetbalveld, de vereniging zal hier ook samen met de gemeente in moeten mee investeren. De accommodatie is daarmee qua gebruik van velden aan zijn maximale grens gekomen. S.V. Batavia '90 heeft nog voldoende ruimte om nieuwe leden te accommoderen en met hen zal worden gekeken hoe er meer nieuwe leden lid kunnen worden van deze vereniging.

Het uitwerkingsplan geeft ook een doorkijk naar de lange termijn. Vanaf 2015 zal opnieuw bekeken moeten worden wat de ontwikkelingen zijn op het gebied van veldvoetbal in Lelystad.

Hockeyvereniging MHCL

De afgelopen tijd hebben verschillende overleggen plaatsgevonden tussen de hockeyvereniging, de gemeente en het sportbedrijf. Dit heeft al geresulteerd in een investering in vier nieuwe kleedaccommodaties en een stevige renovatie en uitbreiding van bestaande kantineaccommodatie. Vorig jaar trok de vereniging al bij de gemeente aan de bel over de ledengroei en de knelpunten die dit met zich meebrengt voor de veldcapaciteit. Als er geen extra veld zal worden gerealiseerd zal dit leiden tot een ledenstop en moeten zelfs bestaande (jeugd)leden stoppen met hun sport.

Samen met het Sportbedrijf en de vereniging zijn de mogelijkheden door de gemeente onderzocht. Dit heeft geleid tot een voorstel waarbij zowel de vereniging, Sportbedrijf als gemeente een financiële bijdrage leveren. Wethouder De Jager geeft aan tevreden te zijn over de gevonden mogelijkheid: "juist in een tijd waarin de financiële situatie van de gemeente beperkt is, is deze samenwerking een goed voorbeeld hoe de gemeente samen met partners toch resultaten kan boeken". Ja