GroenLinks anti-PVV-spandoek Grote tekst

GroenLinks vraagt opheldering over verbod anti-PVV-spandoek

Vrijdag 22 april 2011, 09:32u - Tofik Dibi

* grondwet

* Kamervragen

* veiligheid en justitie

GroenLinks wil opheldering van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie over het verbieden van een spandoek tijdens een demonstratie van de Haagse HTM. De politie zou een anti-PVV-spandoek hebben verboden.

Duidelijk moet worden hoe deze verbodenverklaring zich tot de grondwettelijk verankerde rechten op demonstratie en uitingsvrijheid verhoudt.

Schriftelijke vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de minister van Veiligheid en Justitie over een door de politie in beslag genomen anti-PVV-spandoek

1. Klopt het dat de politie gisteren te Den Haag tijdens een demonstratie van de HTM een anti-PVV-spandoek heeft verboden?
2. Wat stond er precies op dit spandoek? Waarom gaf deze tekst aanleiding tot ingrijpen van de politie? En klopt het dat het spandoek zonder opgave van reden moest worden verwijderd?
3. Hoe verhoudt zich deze ingreep tot de artikelen 7 en 9 van de Grondwet, respectievelijk de uitingsvrijheid en de vrijheid van vergadering en betoging? In hoeverre rechtvaardigde het gewraakte spandoek in inbreuk op deze grondwettelijk erkende rechten?