Vrijspraak drugsbezit Marco Kroon, veroordeling voor wapenbezit

Arnhem , 22-4-2011

De militaire meervoudige kamer van de rechtbank Arnhem spreekt Marco Kroon vrij van het aanwezig hebben van cocaïne en MDMA. Kroon wordt wel veroordeeld tot een geldboete van
EUR 750 en een voorwaardelijke werkstraf van 80 uren voor het voorhanden hebben van en het overdragen van stroomstootwapens.

De officier van justitie heeft een onvoorwaardelijke werkstraf geëist van 120 uren voor zowel het bezit en het leveren van stroomstootwapens als het bezit van cocaïne. Op basis van getuigenverklaringen, observaties, het gedrag van Kroon en zijn vriendin, opgenomen telefoongesprekken en sms-berichten en de resultaten van toxicologisch onderzoek, acht de officier van justitie bewezen dat Kroon wist dat zijn vriendin cocaïne gebruikte en in zijn woning bewaarde en dat hij daar zelf ook gebruik van maakte. Voor het bezit van MDMA vorderde de officier van justitie vrijspraak.

De militaire kamer spreekt Kroon niet alleen vrij van het bezit van MDMA maar ook van het bezit van cocaïne. De resultaten van het toxicologisch onderzoek kunnen niet bijdragen aan de bewijslevering, ook niet als "ondersteunend" bewijs. Mede gelet op wat de deskundigen daarover hebben verklaard, kan niet kan worden vastgesteld dat er een verband is tussen de aangetroffen sporen cocaïne in de auto, op de broek en jas van Kroon en het door hem gebruiken of aanwezig hebben van cocaïne. Er kan ook niet worden vastgesteld dat de cocaïnesporen die zijn aangetroffen in een borsthaarmonster duiden op het aanwezig hebben gehad van cocaïne door Kroon. Ook op basis van de overige bewijsmiddelen kan niet wettig en overtuigend worden bewezen dat Kroon cocaïne aanwezig heeft gehad.

De militaire kamer acht wel bewezen dat Kroon vier stroomstootwapens in zijn bezit heeft gehad en daarvan drie heeft doorgeleverd. Kroon wist dat stroomstootwapens in Nederland verboden zijn. Juist van een militair als Kroon mag worden verwacht dat hij op de hoogte is van het gevaar van wapenbezit en dat hij de regels op dat gebied strikt naleeft. De militaire kamer is van oordeel dat in beginsel een aanmerkelijke straf op zijn plaats is. In het voordeel van Kroon houdt de militaire kamer echter rekening met het feit dat zowel zijn vervolging als de strafzaak zelf - mede door de aandacht in de media - grote gevolgen hebben gehad voor Kroon, die landelijk bekend is geworden door de toekenning in 2009 van de benoeming tot ridder in de Militaire Willems-Orde.