Partij voor de Dieren



Partij voor de Dieren pleit voor naamsverandering scharrelei

Scharrelei moet veranderden in schuurei

22-04-2011

De Partij voor de Dieren wil dat de naam `scharrelei' zo snel mogelijk wordt veranderd in de naam `schuurei'. Veel mensen denken bij het woord scharrelei aan een kip die in de wei heeft kunnen scharrelen, maar dat is een illusie: scharrelkippen komen nooit buiten. Alleen bij vrije uitloop- en biologische eieren kunnen kippen naar buiten. In de meeste andere landen in Europa heet het scharrelei een `bodemei' of `schuurei'. De Partij voor de Dieren dient daarom een motie in die pleit voor naamsverandering.

Veel mensen hebben het gevoel met scharreleieren een goed product te kopen, maar uit het oogpunt van dierenwelzijn zijn het de slechtste eieren die in Nederland in de winkel verkocht worden. De Nederlandse consument verkoos de term scharrelei tot `Grootste Liegebeest' in de Liegebeest verkiezing van Wakker Dier. Ook wordt het snavelkappen bij scharrelkippen nog steeds toegepast en hebben kippen nauwelijks meer dan een A-4tje ruimte. Marianne Thieme: "De term scharrelen is totaal niet van toepassing op een scharrelei, want deze komen van kippen die geen ruimte hebben om te scharrelen. Ik stel voor dat het huidige Vrije Uitloop ei een scharrelei gaat heten. Dan stappen alle consumenten die nu de schuureieren kopen automatisch over naar het ei wat ze eigenlijk wilden kopen: namelijk een ei van een kip die buiten scharrelde."

Op lokaal niveau organiseert de Partij voor de Dieren een aantal acties in aanloop naar Pasen om het winkelend publiek te inspireren om ook met Pasen voor diervriendelijke producten te kiezen.

Marianne Thieme zal de motie om de naam scharrelei door schuurei te vervangen indienen na het Algemeen Overleg Dierhouderij in de Tweede Kamer op donderdag 28 april.