Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)



Indonesië na lange tijd weer open voor Nederlandse uien

Nadat Indonesië in 2009 plotsklaps de grens sloot voor Nederlandse uien, is het sinds maandag 18 april weer mogelijk om uien naar Indonesië te exporteren. Frugi Venta zette met de Stichting Afzetbevordering Ui (SAU) volop in om de grens open te krijgen. Samen met het Ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie is het eindelijk gelukt om weer uien te verschepen naar Indonesië.

Vanwege een zogenaamde nultolerantie voor bepaalde plaagorganismen konden er geen Nederlandse uien meer richting Indonesië, een groeimarkt waar Nederland de afgelopen jaren ongeveer 15.000 ton naar exporteerde. Indonesië is een land dat kwaliteit eist en daarvoor ook wil betalen. Veel exporteurs handelen op Indonesië en zetten gezamenlijk zo'n 4 miljoen euro per jaar om op deze bestemming. Met name Ditylenchus dipsaci, een stengelaaltje dat in uien voorkomt, was een probleem. Door op een overtuigende manier aan te geven wat Nederland door de hele keten doet om de risico's tot een minimum te beperken, kon de Nederlandse overheid Indonesië ervan overtuigen dat Nederlandse uien een aanvaardbaar risico hebben.
De SAU stelde twee rapporten en een factsheet op en maakte een presentatie. Daarin werd het hele ketenproces van zaadproductie tot retail beschreven en werden alle plaagorganismen apart uitgebreid behandeld, inclusief de aanpak om deze te elimineren. De factsheet ging in op de effectieve behandeling met MH, die verspreiding voorkomt omdat uien compleet "devitalized" zijn. In een presentatie die het Ministerie heeft gehouden werden de hoofdargumenten toegelicht. De goede samenwerking met het Ministerie heeft de sector enorm geholpen. In de definitieve versie van de bijschrijving zal onder meer staan dat de uien vrij moeten zijn van grond en behandeld moeten zijn met Maleine Hydrazide (MH). Voor de Nederlandse uien is dat geen probleem.

Indonesië is een bestemming die vooral in de eerste maanden van het seizoen uien afneemt. Het is dus mooi dat nu het nieuwe seizoen alweer bijna voor de deur staat, de grens weer open is richting Indonesië voor Nederlandse uien. De documenten die de SAU heeft opgesteld zijn te downloaden via de digitale kennisdatabank op www.uiennieuws.nl