Provincie Limburg

Herindelingsvoorstel kop Noord-Limburg ingetrokken

Het provinciebestuur van Limburg heeft begrip voor het feit dat minister Donner van Binnenlandse Zaken gisteren het herindelingsvoorstel voor de gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar heeft ingetrokken.

Het provinciebestuur had de regie voor de herindeling op verzoek van de gemeentebesturen van Gennep en Mook en Middelaar overgenomen toen bleek dat er geen uitzicht bestond op een gezamenlijk gedragen voorstel van de drie gemeenten. Op 13 februari 2009 hebben Provinciale Staten van Limburg het herindelingsadvies voor de genoemde gemeenten vastgesteld.

"Het is jammer dat de bestuurskracht in de kop van Noord-Limburg niet verbeterd kan worden door een herindeling waarvoor aanvankelijk voldoende draagvlak was, ook in Provinciale Staten" zo laat gedeputeerde Jos Hessels in een reactie weten. Het gemeentebestuur van Bergen is overigens tegenstander van de voorgestelde herindeling. "Ik ben er van overtuigd dat dit soort ingrepen van onder op moet komen voor het welslagen er van. Daarom heeft de Provincie begrip voor het besluit van de minister en oog voor de bestuurlijke realiteit van dit moment. Positief is wel dat er duidelijkheid is geschapen door het kabinet".

Het is volgens Hessels nu aan het volgend college van Gedeputeerde Staten op welke wijze de bestuurskracht in deze regio verbeterd kan worden. Uit eerdere onderzoeken bleek de bestuurskracht van alle drie de gemeenten onvoldoende. "Het door iedereen destijds erkende vraagstuk van de zwakke bestuurskracht van deze gemeenten is hiermee niet opgelost," aldus Hessels. De Provincie zal de situatie bestuderen en opnieuw in gesprek gaan met de betreffende gemeenten.