Inspectie Verkeer en Waterstaat


binnenvaartschepen

IVW machtigt Register Holland voor inspecties binnenvaartschepen

Nieuwsbericht | 22-04-2011

De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) heeft de particuliere instelling Register Holland gemachtigd om inspecties uit voeren voor certificering van binnenvaartschepen. Het gaat om inspecties van sleep- en duwboten, passagiersschepen, veerponten en -boten, patrouille- en pleziervaartuigen, snelle schepen en drijvende werktuigen.

Register Holland is hiermee de eerste particuliere instelling die dergelijke inspecties mag uitvoeren. Het gaat om een voorlopige aanwijzing. Het komende jaar moet Register Holland aantonen dat ze de inspecties ook daadwerkelijk naar behoren kunnen uitvoeren. In dat geval worden ze definitief aangewezen als erkende keuringsinstantie. De IVW geeft nog wel zelf de certificaten af, het ligt in de bedoeling dat die bevoegdheid ook over gaat naar de particuliere instellingen, net zoals dat nu al het geval is bij binnenvaartschepen die onder de klassebureaus vallen. De IVW verwacht dat medio 2011 ook andere particuliere instellingen een voorlopige aanwijzing voor dit werk krijgen

Door deze taakoverdracht hebben schippers straks nog maar één aanspreekpunt voor de meeste zaken op het terrein van certificering van de schepen. De IVW kan door deze overdracht meer aandacht te besteden aan handhaving van de nieuwe Binnenvaartwet en de Wet vervoer gevaarlijke stoffen, door risicoanalyse, trendanalyse, eigen thematische acties en acties in samenwerking met Rijkswaterstaat.

Deze taakoverdracht maakt deel uit van de plannen van de IVW om in de periode van 2010 tot en met 2012 alle certificerende werkzaamheden voor binnenvaartschepen over te dragen aan marktpartijen. In beginsel kan elke partij die interesse heeft en heeft aangetoond aan de eisen te voldoen deze certificering gaan uitvoeren. De IVW houdt toezicht op de bedrijven en op een juiste uitvoering van de taken.