Ministerie van Defensie

Minister Schultz van Haegen doopt patrouilleschip Groningen

22 april 2011, 15.55 uur

Het vierde en laatste schip van
de Hollandklasse, de Groningen, is gisteren gedoopt door minister Melanie Schultz van Haegen, Infrastructuur en Milieu, op Galatiwerf in het Roemeense Constanta. Al eerder kregen de Holland, Friesland en Zeeland hun naam.
Minister Melanie Schultz van Haegen, doopster van de Groningen, hier te midden van werfmedewerkers, haar Roemeense ambtgenoot en vice-admiraal Borsboom. Foto: ministerie van Defensie

De bewindsvrouwe combineerde de plechtigheid met besprekingen met haar Roemeense ambtgenoot. Schultz van Haegen zei dat zij als doopster van het vierde Oceangoing Patrol Vessel (OPV) graag op de hoogte blijft van het wel en wee van de Groningen. Ze zei het jammer te vinden dat Nederland door de bezuinigingen twee OPV's moet verkopen.

Hollandklasse

Het Oceangoing Patrol Vessel Groningen ligt voorafgaand aan de doop op de helling van de Roemeense Galatiwerf, een onderdeel van Damen Schelde Naval Shipbuilding uit Vlissingen. Foto: ministerie van Defensie

De Hollandklasse is een serie van 4 OPV's voor de Koninklijke Marine. De 108 meter lange flexibel inzetbare patrouilleschepen zijn toegerust voor de bewaking van kustwateren. Naast de nieuwe bedreigingen als terrorisme en piraterij, gaat het daarbij ook om het controleren van schepen en anti-drugsoperaties. De naamgever van de klasse, de Holland, werd op 2 februari 2010 door koningin Beatrix gedoopt.

De eerste 2 OPV's, de Holland en de Friesland, zijn grotendeels in Vlissingen en de Zeeland en de Groningen op de Galatiwerf in Roemenië gebouwd, een onderdeel van Damen Schelde Naval Shipbuilding uit Vlissingen.