Politie Utrecht

Persberichten Utrecht stad, 12.45 uur

Utrecht, 22-04-2011

Oplettende getuige zorgt voor aanhouding vier skimmers

UTRECHT Dankzij een oplettende getuige, heeft de politie in maart vier mannen aangehouden op verdenking van skimmen. Een bontmuts verraadde hen.

Op woensdagmiddag 23 maart fietste een 52-jarige man uit Utrecht langs een pinautomaat aan de Daalsesingel. De man merkte op dat de twee mannen wel erg warm gekleed waren (o.a een bontmuts) voor een dag met zomerse temperaturen. Hij fietste door maar zag de mannen een kwartier later nog steeds bij de pinautomaat staan. Dat wekte zoveel argwaan, dat de Utrechter naar het politiebureau reed en een agent aansprak.

Ook de agent vond het gedrag verdacht en hij nam poolshoogte. De mannen, van 23 en 33 jaar oud en afkomstig uit Bulgarije, stonden nog steeds bij de pinautomaat en hadden een enorme hoeveelheid contant geld en blanco pinpassen op zak. Ze werden aangehouden.

Bij het verhoor verklaarden zij dat ze met een auto met Belgisch kenteken naar Utrecht waren gekomen. Eén van de agenten herinnerde zich kort daarvoor zon auto te hebben gezien. In de omgeving werd uitgekeken naar de auto en ook die werd gevonden.

In de auto zaten twee mannen van 22 en 23 jaar oud, eveneens uit Bulgarije. Agenten vroegen naar hun papieren. Bij het openen van het dashbordkastje, viel er contant geld uit. Ook deze mannen werden aangehouden. Het geld (meer dan 30.000 euro), de passen en de auto zijn in beslag genomen.

Inmiddels heeft rechercheonderzoek duidelijk gemaakt dat de mannen in groepsverband hebben gewerkt en ook elders in het land actief waren. Ze zijn allen voor 90 dagen in bewaring gesteld. Eén van de vier verdachten stond bovendien in België gesignaleerd als verdachte in een zedenzaak.

Hennepkwekerij aangetroffen

UTRECHT De politie heeft donderdagmiddag een hennepkwekerij aangetroffen en ontmanteld. Drie personen werden aangehouden.

Naar aanleiding van binnengekomen informatie en politieonderzoek werd omstreeks

13.40 uur een onderzoek in een huis aan de Galjoenstraat ingesteld. Op aanbellen werd niet gereageerd terwijl de agenten zagen dat er wel mensen in de woning aanwezig waren. Toen de agenten aanvang maakten met het openbreken van de voordeur, renden drie personen via de achterdeur de woning uit. Toen het drietal zag dat daar ook agenten stonden, renden zij weer naar binnen.

Uiteindelijk werd de deur geopend en kon de politie naar binnen. In het huis werd in drie vertrekken een hennepkwekerij aangetroffen. In totaal werden 623 planten en de complete apparatuur in beslag genomen. Drie personen, een vrouw van 46 jaar een meisje van 17 en een jongen van 16 jaar oud, allen zonder vaste woon of verblijfplaats, werden aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau.

Bestuurder onder invloed

UTRECHT In de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 april heeft de politie een man aangehouden omdat hij onder invloed in zijn auto reed.

Tijdens de surveillance zagen agenten omstreeks 03.55 uur een auto met de alarmlichten aan op de vluchtstrook van de Rijksweg A2 staan. De agenten gingen poolshoogte nemen in de veronderstelling dat zij de chauffeur mogelijk konden helpen. Eenmaal bij de auto troffen de agenten een slapende bestuurder aan. De 39-jarige automobilist uit Deventer werd wakker gemaakt.

De agenten roken een sterke alcohollucht bij de man en lieten hem een blaastest afleggen. Hieruit bleek dat hij te veel gedronken had en werd meegenomen naar het bureau. De ademanalyse wees 725 ug/l uit. Hij moest zijn rijbewijs inleveren en werd met een

proces-verbaal naar huis gestuurd.

Aanrijding letsel

UTRECHT Donderdagavond vond een aanrijding tussen een auto en een kind op de fiets plaats. Het kind werd gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Een 24-jarige automobiliste uit Maarssen reed rond 18.15 uur over de richting van de Einsteindreef in de richting van de Tigrisdreef. Ter hoogte van de kruising van de Carnegiedreef met de Gambiadreef stak plotseling een jongetje met zijn fiets de weg over. De vrouw zag geen kans meer het jongetje te ontwijken en botste tegen hem aan.

Het 12-jarige jongetje raakte gewond aan zijn schouder en benen en werd naar het ziekenhuis overgebracht. In de auto van de vrouw raakte een 19-jarige passagier ook gewond aan haar nek en werd eveneens naar het ziekenhuis overgebracht.

Extra toezicht in de binnenstad

UTRECHT De politie gaat in de Paasvakantie extra toezicht houden in de binnenstad van Utrecht.

De ervaring leert dat tussen Pasen en 5 mei het erg druk is in de binnenstad. Dit vanwege de vakantie, het mooie weer en de grote hoeveelheid evenementen. Plaatsen waar veel mensen op de been zijn, trekken ook criminaliteit aan. Naast het extra toezicht, vraagt de politie de bezoekers van de binnenstad dan ook om extra op hun persoonlijke bezittingen te letten.

Wat kunt u zelf doen?

Bellen op straat maakt u minder alert op uw omgeving en maakt u interessant voor dieven van dure telefoons. Schoudertassen worden makkelijk van de schouder gerukt, draag uw tas altijd schuin over uw schouders aan de voorzijde van uw lichaam. Tassen in fietsmandjes zijn ook een makkelijke buit.

Het is bovendien verstandig om alert te zijn op één of meerdere personen die u trachten af te leiden (aanstoten, iets laten vallen, de weg vragen, geld wisselen etc). Zakkenrollers opereren vaak in groepjes, waarbij de ene zakkenroller de aandacht van het slachtoffer afleidt en de andere de diefstal pleegt. Houd altijd zicht op uw tas tijdens het winkelen, neem niet te veel contant geld mee en wees alert bij betaalautomaten.

Belangrijk
Bent u of slachtoffer van bijvoorbeeld zakkenrollerij of een straatroof, of ziet u dat een ander slachtoffer is, schreeuw dan hard om hulp en maak de omgeving attent op de dader. Dit levert wellicht meer getuigen en informatie op. Bel 1-1-2, let op het signalement van de dader(s) en geef dit door. Doe altijd aangifte.

Horecagelegenheid gesloten na inval politie

UTRECHT Op basis van binnengekomen tips en eigen onderzoek heeft de politie donderdagavond 21 april rond 22.40 uur een inval gedaan in een horecagelegenheid aan het H.J. Schimmelplein. De politie beschikte over informatie dat er in drugs gehandeld werd. Tevens zorgden bezoekers voor overlast.

Vier personen zijn aangehouden in verband met de Opiumwet, waaronder de eigenaar. Zij zijn ingesloten voor nader verhoor. Een van de aangehouden personen wordt tevens overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie omdat hij niet over een Nederlands identiteitsbewijs beschikt.

De politie heeft de aangetroffen softdrugs en een hoeveelheid handelsgeld in beslag genomen. Op last van de burgemeesteris de horecagelegenheid direct gesloten.