Ingezonden persbericht


Actie met olifant in Uithoorn afgeblazen

Amsterdam, 22 april 2011 - De komst van een olifant naar twee supermarkten in Uithoorn is van de baan. Dat is het resultaat van het bezwaar dat de werkgroep Amsterdam van de Partij voor de Dieren hiertegen heeft gemaakt. De olifant zou op initiatief van de winkeliersvereniging haar opwachting maken bij vestigingen van Albert Heijn en C1000 ter promotie van het Freiwalds Menagerie Circus.

De Partij voor de Dieren is tegen het gebruik van dieren voor circussen en ander menselijk vermaak. Daarnaast is het niet verantwoord om een olifant tussen het winkelende publiek te laten lopen. Mocht het dier schrikken of in paniek raken, dan vormt dit een groot risico voor de veiligheid van de omstanders. Een losgeslagen olifant is niet zomaar in toom te houden.

Beide supermarkten toonden zich gevoelig voor deze bezwaren en hebben de actie afgeblazen, ook omdat het niet zeker was of de gemeente Uithoorn een vergunning zou verlenen. Onlangs heeft de gemeente Soest dezelfde actie uit veiligheidsoverwegingen ook al verboden.

Tirza Elias, voorzitter van de werkgroep Amsterdam, is verheugd met het resultaat. "Gelukkig begint het besef door te dringen dat het geen goed idee is om dieren als attractie in te zetten. We hopen dat andere gemeenten dit goede voorbeeld zullen volgen.

Aan de gemeente Uithoorn is gevraagd om vanuit het oogpunt van dierenwelzijn voortaan een circus zonder wilde dieren uit te nodigen. Het welzijn van wilde dieren in circussen wordt in ernstige mate aangetast, zoals in een onderzoek van de Universiteit Wageningen in 2009 is vastgesteld.


---

Noot voor de redactie,