Gemeente Utrecht

2011 47

SCHRIFTELIJKE VRAGEN
Vragen van heer drs. C.A. Geldof en de heer drs. E. Smid (ingekomen 5 april 2011)

Het college van Utrecht is bijna een jaar geleden aangetreden. Het college heeft een aanzienlijke bezuinigingsopdracht van 55 miljoen euro, zoals al in het coalitieakkoord uit april 2010 is vermeld. Tot op heden heeft het college niet laten zien welke keuzen het wil maken in het kader van de bezuinigingen. Wel hebben we kennis kunnen nemen van `verwonderpunten' en heeft het college een referentiekadernotitie voor de bezuinigingen afgescheiden. Die notitie werpt overigens wederom geen enkel licht op de punten waarop de gemeente gaat bezuinigen. Wel zien we de ambitie beschreven dat de gemeentelijke overheid `normatief leiderschap' moet vertonen en acht het college een open mind van een ieder essentieel. Onderdeel van de zich nog immer voortslepende aanloop naar het maken van keuzen, is het in het leven roepen van de website Utrecht aan Zet (www.u-aan-z.nl). Op deze website, die bijna een jaar na het aantreden van het college is gelanceerd, kunnen Utrechters hun ideeën kwijt over zaken waarvan zij vinden dat die voor bezuinigingen in aanmerking komen. De bedoelde website blijkt een zeer open mind te hebben. Iedereen met een geldig emailadres en een postcode kan zich er op registreren, dus ook mensen van buiten de stad Utrecht. De website accepteert zelfs postcodes van buiten de stad Utrecht. Iedereen die zich heeft geregistreerd kan ideeën plaatsen, stemmen uitbrengen en reageren op ideeën van anderen. De website laat op de openingsbladzijde de recent uitgebrachte stemmen zien, waarbij de naam van de stemmer wordt vermeld en bij alle ideeën en reacties staan ook de namen van degenen die het hebben geplaatst. Van een persoon die een idee heeft geplaatst of die op een idee van een ander heeft gereageerd, is bovendien voor alle andere geregistreerden met twee muisklikken een heel overzicht beschikbaar van de door die persoon uitgebrachte stemmen, geplaatste ideeën en uitgebrachte reacties. Kortom, anonimiteit bestaat op deze website niet, maar daar wordt niet voor gewaarschuwd op het moment dat iemand zich registreert. Dat is een verwonderpunt en het geheel geeft de VVD en het CDA daarom aanleiding tot de volgende vragen. 1. Is het college ermee bekend dat op de website al deze informatie vrijelijk toegankelijk is?

Ja.

2.

Moet de `openheid' van deze site worden gezien als een uiting van uw normatief leiderschap, waar het de

Nee, de openheid van de site ligt in het verlengde van de ambitie van open en transparant bestuur zoals geformuleerd in het collegeprogramma. 3. Was het de bedoeling dat die informatie vrijelijk beschikbaar is? Zo ja, waarom wordt daar bij het pseudoniem, als ze dat willen.

wenselijkheid van een open mind betreft?

registreren niet voor gewaarschuwd? Dan hebben mensen de gelegenheid om te kiezen voor een

Ja, dat was de bedoeling. Het is tegelijkertijd ook mogelijk om op U-aan-Z voor een pseudoniem te kiezen. Die mogelijkheid is niet expliciet genoemd, omdat we dat niet willen stimuleren.

Bezuinigingsvoorstellen en de daarop uitgebrachte stemmen kunnen bij belanghebbenden `pijn' doen. Zij kunnen nu precies zien wie het voorstel heeft ingediend en wie er op gestemd hebben. Het is voorstelbaar dat indieners en stemmers juist niet met naam en toenaam bekend willen zijn bij degenen die door de bezuinigingen geraakt kunnen worden. Daarom de volgende vragen. 4. Bent u bereid om die informatie alsnog af te schermen, waarbij geregistreerden zelf de keuze kunnen

Nee, zie antwoord op vraag 3.
5.

maken of de informatie voor anderen beschikbaar is? Zo nee, waarom niet?

Bent u bereid om privacy-informatie op de website op te nemen voor degenen die de website bezoeken of die zich willen registreren? Zo nee, waarom niet?

Ja. We hebben de volgende aanwijzing op U-aan-Z opgenomen. 'Let op: als je je registreert kunnen

andere bezoekers van de site je naam zien bij het idee of de reactie die je hebt geplaatst. Ze kunnen ook zien wat je hebt gestemd.' De website Utrecht aan Zet staat ook open voor niet-Utrechters. Het lijkt dus meer op Iedereen aan Zet. In het beste geval hebben niet-Utrechters last noch gemak van hun bezuinigingsvoorstellen en uitgebrachte stemmen, in het slechtste geval kunnen zij een belang hebben om te sturen op de in Utrecht te maken keuzen. 6. Waarom hebt u de website opengesteld voor iedereen en niet uitsluitend voor Utrechters?

Mensen die het platform U-aan-Z bezoeken hebben op een of andere manier binding met Utrecht. Dat kan zijn omdat ze er wonen, maar bijvoorbeeld ook omdat ze er werken, dat ze er gewoond hebben of dat ze er gewerkt hebben. Het kan ook zijn dat ze vaak in Utrecht komen, omdat er familie woont, of om te winkelen, te studeren, te recreëren. Al deze mensen kunnen ideeën hebben over hoe de gemeente zaken slimmer, beter of goedkoper kan aanpakken. Deze ideeën willen we niet uitsluiten.

7.

Gaat u de ideeën en stemmen van niet-Utrechters nog van een weging voorzien of filteren? Zo nee, waarom niet?

Nee, zie bovenstaand antwoord.

---- --