Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 22-04-2011

AVRO OPIUM MAAKT EERSTE NOMINATIES TONEELPRIJZEN BEKEND

Zaterdag 23 april maakt AVRO's cultuurmagazine Opium op Radio 1 nominaties bekend voor de Toneelprijzen. De Louis d'Or - meest indrukwekkende mannelijke dragende rol - en Theo d'Or - meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol. Ook de nominaties voor Arlecchino en de Colombina worden in Opium Radio bekend gemaakt. Daarnaast komen de volgende onderwerpen aan de orde:

· Wat is de betekenis van kunst voor ons en onze samenleving? Dat is de centrale vraag in de nieuwe voorstelling 'Wat is het nu' van het gezelschap Mugmetdegoudentand. Theatermakers Lineke Rijxman en Joan Nederlof maken in hun voorstelling een reis door de snel veranderende wereld om ons heen. Rijxman won twee jaar geleden de Theo d'Or voor haar rol in 'Hannah & Martin'.

· Livemuziek van de Belgische zangeres Micheline van Hautem.

· Roland Kieft bespreekt de nieuwste klassieke CD's.

· Jan Rot vertaalt en hertaalt in zijn boek Meesterwerk de grootste klassieke muziekstukken. Meer dan tweehonderd vertaalde klassiekers als de Mattheuspassie van Bach en het Wiegelied van Brahms zijn gebundeld in het boek. Rot werkte er tien jaar aan.

· Hij was filmer, schrijver, tv-maker, fotograaf en psycholoog en begaf zich als surrealist in de kring rond André Breton. Het leven en werk van Emiel van Moerkerken is niet eenvoudig samen te vatten. In het Fotomuseum Den Haag is een retrospectief met zijn films en fotografie te zien. Bruno van Moerkerken schreef een monografie over zijn vaders werk.

· Marcel Harteveld en Johan Fretz kruisen elkaars wegen op de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Samen vormen zij De Gebroeders Fretz. Deze komische kleinkunstenaars eren de Rokjesdag, populair gemaakt door Marin Bril, in hun gelijknamige nummer.

· Iris Koppe is te gast naar aanleiding van haar nieuwe roman De man met de schaar waarin de vriendschap tussen Marien en Elena ernstig onder druk komt te staan. In aanloop naar de verkiezingen raken ze verwikkeld in een politiek machtsspel tussen een hoogleraar en een populair politicus.

· De virtuele vitrine van Nelly Frijda.

· En de wekelijkse bijdrage van Cornald Maas.

Presentatie: Hans Smit

Opiumuitzendingen zijn ook te beluisteren via opium.avro.nl.

Opium Radio komt rechtstreeks vanuit Koninklijk Theater Carré. Publiek is tussen 14.30 en 16.30 uur van harte welkom aan de Amstel 115-125 in Amsterdam.



Algemene omroepvereniging AVRO