Ingezonden persbericht


Grootse Wijnen van Kleine Importeurs groot succes

Maandag en dinsdag vormde Showkas de Arendshoeve in Aalsmeer het decor van wijnproeverij Grootse Wijnen van Kleine Importeurs. Meer dan 60 kleine wijnimporteurs lieten ruim 700 wijnen uit verschillende landen en gebieden proeven. Ruim 750 bezoekers op de consumentendag en ruim 220 bezoekers op de vakhandel- en horecadag hebben het evenement tot een groot succes gemaakt. De reacties waren unaniem positief. Er heerste een goede en informele sfeer en er was veel te ontdekken. Bezoekers waren erg te spreken over de goede contacten die konden worden opgedaan en over het aanbod wijnen. Bijzondere wijnen die (nog) niet overal te krijgen zijn geïmporteerd door enthousiaste kleine importeurs. Ook de locatie, een bijna subtropisch aandoende kas onder de rook van Schiphol, droeg bij aan een erg geslaagde beurs.

Primeurs

Tijdens de proeverij waren diverse primeurs voor de Nederlandse markt te proeven. Deze wijnen varieerden van exclusieve wijnen die al diverse prijzen hebben gewonnen tot laagdrempeligere kwaliteitswijnen. Er waren wijnen uit bekende wijnlanden als Frankrijk, Oostenrijk, Zuid-Afrika, Duitsland, Spanje en Italië te proeven. Maar ook wijnen uit de nieuwe wereld of onbekende wijnlanden konden worden ontdekt. Zo stonden er importeurs met wijnen uit Nieuw Zeeland, Roemenië, Zwitserland, Georgië en Tsjechië.

Taste & Talk

Meer dan 30 wijnproducenten waren zelf aanwezig! In enkele kleinschalige Taste & Talk sessies vertelden 20 van hen over hun wijnen en laten deze proeven. Een uitgelezen kans om het verhaal achter de wijn te horen en samen met de wijnmaker deze wijnen te ontdekken. Hier hebben op zowel de zondag als de maandag veel mensen gebruik van gemaakt.

Kleine wijnimporteurs in Nederland

Nederland kent een bloeiende gemeenschap van naar schatting 300 kleine wijnimporteurs. Op de LinkedIn Groep van wijntijdschrift Perswijn ontstond een discussie over het missen van een podium speciaal voor de kleinere importeurs. Grote bestaande evenementen zijn voor kleine importeurs meestal geen haalbare kaart: de kosten zijn hoog en het valt niet mee op te vallen op beurzen waar de bekende wijngiganten staan. Met een enquête werd de behoefte aan een evenement voor kleine wijnimporteurs onderzocht en bevestigd. Dit jaar werd dit evenement voor de tweede keer georganiseerd. Hier worden de kosten voor deelnemers laag gehouden doordat de importeurs zelf meehelpen met de organisatie. Inmiddels is er ook een officiële vereniging, de vKWI (Vereniging Kleine Wijnimporteurs) die meer dan zestig leden telt.

****

Noteer ook de volgende PersWijn evenementen:

Ontdek de Nieuwe Wereld, 22 mei 2011 in Moevenpick Hotel, Amsterdam. Perstoegang via www.wijnpers.nl/vak (gratis)

Bubbles on the Beach op 28 augustus 2011 in Mango's Beachbar in Zandvoort

Dit evenement werd georganiseerd door Perswijn Media en Evenementen. Perswijn is het grootste onafhankelijke Nederlandstalige wijnmagazine in de Benelux, dat met een oplage van 12.000 meer dan 25.000 lezers weet te bereiken. Het is het oudste, Nederlandse wijntijdschrift dat zich richt op de consument en vakhandel. Door de kwaliteit is Perswijn ook voor de professional -in handel en horeca- een belangrijk en toonaangevend wijnmagazine.