Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 22 april 2011

Alkmaar gaat meeuwenoverlast aanpakken

Actie tegen onjuist aanbieden afval

De gemeente Alkmaar neemt verschillende maatregelen om de meeuwenoverlast in de stad terug te dringen. Vooral rondom het aanbieden van afval (in de binnenstad) ontstaat er vaak overlast van meeuwen die vuilniszakken openpikken, afval over de straten verspreiden en de omgeving bevuilen. Een groot deel van deze overlast kan bestreden worden door afval op de juiste tijd en in geschikte afvalzakken aan te bieden.

Aanbieden van afvalzakken

Op dit moment gebeurt het nog te vaak dat afvalzakken al de avond voor de ophaalronde langs de weg worden gezet. Meeuwen krijgen zo de tijd om de zakken kapot te maken en het afval te verspreiden. De gemeente roept inwoners en bedrijven dan ook op het afval zo kort mogelijk voor de ophaaltijd langs de weg te zetten. Hoe korter de zakken langs de weg staan, hoe minder kans er is voor de meeuwen om deze kapot te maken.

Handhaven en vegen

Om er op toe te zien dat de overlast daadwerkelijk wordt teruggebracht gaat de gemeente, net als vorig jaar, aanspreken en handhaven. Zo worden er bedrijven in de binnenstad bezocht om deze te informeren over de juiste manier van aanbieden van afval. Ook gaat er binnenkort strenger gehandhaafd worden op navolging van de regels. In combinatie met het intensiveren van het machinaal vegen in de binnenstad, moet dit de overlast doen afnemen.

Ondergrondse containers

Veel van de meeuwenoverlast ontstaat doordat meeuwen afkomen op afvalzakken om voedsel te zoeken. Het plaatsen van ondergrondse containers kan deze overlast voor een groot gedeelte oplossen. Zo zijn er vorig jaar ondergrondse containers in gebruik genomen op De Dijk. Hierdoor is er minder meeuwenoverlast op deze locatie. Daarom blijft de gemeente inzetten op het realiseren van ondergrondse containers in probleemgebieden (binnenstad). Er zijn ondergrondse containers gepland op de Gedempte Nieuwesloot, het Zevenhuizen, de Kanaalkade en uiteindelijk ook in de Langestraat.

Tips tegen meeuwenoverlast

Eén van de belangrijkste tips om meeuwenoverlast tegen te gaan, is om de meeuwen niet te voeren. Er zijn echter nog vele andere maatregelen waarmee u zelf meeuwenoverlast tegen kunt gaan. Meer informatie over deze maatregelen kunt u vinden op www.alkmaar.nl. Als u de zoekterm 'meeuwen' gebruikt, vindt u onder andere een artikel met tips en een link naar de folder 'Meeuwen in Alkmaar'.