Gemeente Utrecht



Top 10 van besparingsideeën op platform U-aan-Z

'Bespaar op auto, zet flink in op (elektrische) fiets!' Dit idee kreeg op het digitaal platform U-aan-Z de meeste stemmen. Vanaf 23 maart konden bezoekers op het platform besparingsideeën indienen en stemmen. Wat kan in de gemeente Utrecht slimmer, beter of goedkoper? Er zijn in totaal 79 ideeën voor bezuinigingen aangedragen. Daarvan zal het college de top 10 met een reactie aan de gemeenteraad aanbieden, voor de Voorjaarsnota.

Met het platform U-aan-Z heeft de gemeente Utrecht inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties op een snelle en innovatieve manier betrokken bij de bezuinigingsopgave. De gemeente wil alle beschikbare kennis en kunde in de stad benutten om structureel een bezuiniging van ¤55 miljoen per jaarr vanaf 2014 te kunnen realiseren. Ook wil de gemeente moderniseren tot een slanke, slagvaardige en vraaggerichte organisatie.

Nieuwe manier van werken
Niet eerder raadpleegde de gemeente op deze manier bewoners over begrotingszaken. "Het is een nieuwe manier van werken, niet alleen voor gemeente, maar ook voor de stad," aldus wethouder Organisatievernieuwing Jeroen Kreijkamp. Hij is tevreden: "U-aan-Z heeft een mooie mix aan ideeën uit de stad opgeleverd. Ook konden deelnemers online samen ideeën uitwerken en met elkaar in discussie. Samen weten we meer. Wij gaan nu met de ideeën aan de slag: allereerst met de top 10, maar we kijken zeker ook naar de andere 69 ideeën."

Bezoekerscijfers
Tot 14 april jl. konden bezoekers nieuwe ideeën indienen. Daarna had iedereen nog een week de tijd om te reageren, ideeën samen verder uit te werken en te stemmen. Afgelopen week is het platform nog ruim 1200 keer bezocht, tot op het laatste moment. In de vier weken tijd dat U-aan-Z online was, bezochten 2086 bezoekers bijna 4000 keer het platform. Op 79 ideeën kwamen in totaal 330 reacties en 1544 stemmen binnen, Wethouder Kreijkamp: "Mooi vond ik dat het eerste idee was: 'Meer van dit soort burgerparticipatie initiatieven'. Dat gaan we zeker doen! En daarbij nemen we de ervaringen mee die we nu opdoen met U-aan-Z."

Top 10

1. Bespaar op auto, zet flink in op (elektrische) fiets!
2. Hou op met de voorbereidingen van nieuwbouw in Rijnenburg
3. 25 miljoen euro besparen met 1 actie! (geen fietsbrug Oog in Al - Leidsche Rijn)
4. Bespaar op kosten externe inhuur

5. Bouw geen nieuw stadhuis, er staat meer dan genoeg kantoorruimte leeg.
6. Alleen verlichting waar verkeer is. Geen verkeer = licht dimmen of uitschakelen.
7. Tweede parkeervergunning duurder maken in gebied 2 en 3.
8. Onzinnige subsidies afschaffen

9. Overschakelen op Open Source software

10. LED-verlichting in de straatverlichting

Kijk voor de ideeën, initiatieven, discussies en reacties op http://www.u-aan-z.nl




Gemeente Utrecht