Provincie Noord-Brabant

Persbericht

22 april 2011

Statenleden beëdigd, leden GS gekozen

STATEN STELLEN BESTUURSAKKOORD "TIEN VOOR BRABANT" VAST.

Een meerderheid van Provinciale Staten heeft het bestuursakkoord "Tien voor Brabant" vastgesteld als basis van het provinciale beleid voor de periode 2011-2015. De fracties van VVD, CDA, SP, PvdA en 50PLUS stemden voor de motie. De Staten waren unaniem over het aantal gedeputeerden. Er is afscheid genomen van de vertrekkende gedeputeerden Lily Jacobs, Thoon Essed en Peter van Vugt. Provinciale Staten kozen de vijf gedeputeerden van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten en er werden vijf leden van Provinciale Staten beëdigd. Provinciale Staten hebben verder de commissiestructuur vastgesteld.

"Tien voor Brabant" is het bestuursakkoord op hoofdlijnen dat de onderhandelaars van VVD, CDA en SP aan het provinciale parlement voorlegden. Het debat over het bestuursakkoord was bevlogen, met de nodige interrupties."Tien voor Brabant" geeft in tien paragrafen beknopt de hoofdlijnen van het beleid. De beknoptheid van het bestuursakkoord komt voort uit het feit dat er in de afgelopen bestuursperiode veel voorwerk verricht is. Het bestuursakkoord neemt de " Agenda van Brabant" tot basis en als richtsnoer. Dat houdt in dat de provincie zich concentreert op haar kerntaken op het gebied van ruimte en economie en in lijn daarmee bezuinigt. Naast de bezuinigingen wordt er ook geïnvesteerd in biobased economy, het Brabants sportplan, BrabantStad Culturele Hoofdstad, Landschappen van allure, cultuurhistorisch waardevolle complexen. Daarnaast wordt er ook geinvesteerd in infrastructuur. " Tien voor Brabant" zet een aantal accenten en de adviezen van SER-Brabant, de Brabantse organisaties die bij het buitengebied betrokken zijn en Brainport zijn bouwstenen van beleid.

Leden van Provinciale Staten In de vergadering van Provinciale Staten is ook een aantal leden van het provinciale parlement beëdigd. Dat betrof Conny Kerkhof (CDA-Roosendaal) en Bart Verhees (VVD-Someren) die de eerste vergadering van Provinciale Staten na de verkiezingen verhinderd waren. Door de verkiezing van de nieuwe gedeputeerden ontstond een aantal vacatures. Jan Brenninkmeijer (CDA-Helvoirt), René Kuijken (CDA-Bergeijk) en Alexander Wijers (VVD-Oosterhout) legden de eed of gelofte af.

Nieuw college Provinciale Staten kozen de nieuwe leden van Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie. Het nieuwe college bestaat uit Yves de Boer (VVD-Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen), Ruud van Heugten (CDA- Mobiliteit en Financiën), Jules Iding (SP-Ecologie en handhaving), Bert Pauli (VVD- Economische Zaken en Bestuur) en Brigite van Haaften (CDA- Cultuur en Samenleving).

Commissiestructuur Er zullen in de komende bestuursperiode vijf Statencommissies zijn. Daarbij wordt de portefeuille-indeling van het college gevolgd. Dat betekent dat er een Statencommissie voor Ruimtelijke Ordening en Wonen (ROW), een Statencommissie voor Mobiliteit en Financiën (MF), een Statencommissie voor Ecologie en Handhaving (EH), een Statencommissie voor Economische Zaken en Bestuur (EZB) en een Statencommissie voor Cultuur en Samenleving (CS) komt.

Als voorzitters van die commissies zijn benoemd Marusjka Lestrade (D66, commissie ROW), Veerle Slegers (SP, commissie MF), Jan Brenninkmeijer (CDA, commissie EH), Marijn ten Harmsen van der Beek ( VVD-commissie EZB) en Alexander van Hattem ( PVV, commissie CS),



Provincie Noord-Brabant