Gemeente Oisterwijk

Compostdag 23 april: gratis tuinafval aanbieden en gratis compost als dank

U kunt als inwoner van Oisterwijk in april gratis compost ophalen op de dag dat u ook het grof tuinafval gratis aan kunt bieden. Met deze actie bedankt de gemeente u voor uw inspanning om gft- en groenafval gescheiden aan te leveren. Uit deze grondstoffen wordt compost geproduceerd: een echt kringloopproduct, want organisch materiaal van de bodem komt weer terug in diezelfde bodem.

Gescheiden inzamelen en composteren van gft- en groenafval is goed voor het klimaat. We gebruiken niet alleen minder kunstmest en graven minder veen af; compost draagt ook bij aan het vastleggen van CO2 in de bodem. Verder wordt gft-afval steeds vaker eerst vergist. Daarbij ontstaat duurzaam biogas. Hiermee wordt elektriciteit opgewekt dat aan het elektriciteitsnet geleverd kan worden. Naast elektriciteit ontstaat ook warmte. Daarmee worden bijvoorbeeld kantoorgebouwen en zwembaden verwarmd. Zo beperkt gft-afval ook het gebruik van fossiele brandstoffen.
Van de overblijvende houtachtige delen uit de compost wordt een speciale duurzame biobrandstof gemaakt. Speciale energiecentrales maken hieruit groene stroom. Composteren van organisch afval, het toepassen van compost en de inzet van gft als duurzame energiebron helpen dus in de strijd tegen de opwarming van de aarde!

Kortom: reden genoeg om gft-afval zorgvuldig te blijven scheiden.

Waar kunt u het compost halen?

Op dezelfde locatie als waar u het grof tuinafval gratis kunt aanbieden:

* firma Wolfs, locatie hoek Ambachtstraat / Luxemburgstraat, Oisterwijk

* Loon- en Transportbedrijf Bruurs, Heuvelstraat 20, Moergestel

De compost ligt op een hoop en u moet er zelf voor zorgen dat de compost in uw aanhangwagen of ander vervoermiddel wordt geladen. Breng hiervoor zelf een spade en eventueel zakken mee, deze middelen zijn niet aanwezig op de locaties.

Let op

De compostactie is is eenmalig en op = op. U kunt tussen 10.00 en 16.00 uur op beide locaties terecht en mag maximaal 1 m3 compost meenemen. Op de locatie van Wolfs zal om 10.00 uur wethouder Kees Rijnen meehelpen de eerste aanhangwagen vol te laden.

Wilt u meer weten over gft-afval en composteren kijk dan eens op www.compostdag.nl