Gemeente Zwolle

Metamorfose Nieuwe Markt nadert voltooiing

Een gezellig plein met meer groen, een fietsparkeerplaats en ruimte voor kleinschalige terrassen. Dat is het resultaat van de metamorfose die de Nieuwe Markt heeft ondergaan. Zaterdag 23 april tussen 13.00 en 17.00 uur wordt feestelijk stilgestaan bij de voltooiing van de Nieuwe Markt.

Totstandkoming

Het ontwerp voor de herinrichting is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de klankbordgroep Nieuwe Markt. In het najaar van 2010 gingen de spades de grond in. Medio april 2011 is de klus geklaard. Zaterdag 23 april 2011 opent wethouder Filip van As samen met de leden van de klankbordgroep de Nieuwe Markt.

Dan wordt tevens de naam van het bouwkundig element bekendgemaakt. Daarnaast presenteert de Belangenvereniging Nieuwe Markt zich. Dit samenwerkingsverband van ondernemers en bewoners aan de Nieuw Markt is ontstaan uit de klankbordgroep Nieuwe Markt.

Activiteiten

De ontvangst is om 13.00 uur op het plein. Na het officiële gedeelte vinden er diverse activiteiten plaats. Zo verzorgt Os & Peper een wijnproeverij, organiseert Sophie's een modeshow en demonstreert een barista het geheim van echte Italiaanse koffie. Artez studenten geven deze dag het plein een vleugje Mont Matre en maken samen met omwonenden een kunstwerk. Bistro Bonne Femme, Da Nini, Café Grizzly en de Hetebrij zorgen voor hapjes.

Ook aan de jongste bezoekers wordt gedacht. Speciaal voor hen is er een ballonnenclown. Ook kunnen kinderen zich uitleven op een springkussen, zich laten schminken of zelf een paasei schilderen. De activiteiten duren tot 17.00 uur.

Sfeer & authentiek

Meer groen, ruimte voor kleinschalige terrassen en evenementen, minder auto's en eenrichtingsverkeer. In samenspraak met bewoners en ondernemers is een ontwerp gemaakt voor de Nieuwe Markt als sfeervol en authentiek binnenstadsplein.

De parkeerplaatsen hebben plaatsgemaakt voor het bouwkundig element en voor vakken met groen, kleinschalige terrassen en fietsenklemmen. Daarnaast zijn de historische lichtmasten teruggeplaatst.

Aantrekkelijke binnenstad

De herinrichting van de Nieuwe Markt is één van de maatregelen die getroffen worden om het centrum van Zwolle autoluw te maken. Het `autoluw'-beleid komt voort uit het Ontwikkelingsprogramma 2004-2015. Dat heeft tot doel het Zwolse stadshart te laten uitgroeien tot een uitblinker van formaat! Meer informatie hierover is te vinden op: www.zwolle.nl/binnenstad.