Gemeente Zwijndrecht



23 april: beestachtig openingsfeest Stadsboerderij Weizigt

Opening duurzaamste Stadsboerderij van Nederland

image De duurzaamste Stadsboerderij van Nederland staat in de regio Drechtsteden: Stadsboerderij Weizigt aan het Van Baerleplantsoen in Dordrecht. Op zaterdag 23 april opent dit unieke gebouw officieel haar deuren met een beestachtig goed feest. U bent van harte uitgenodigd!

Er is zaterdag 23 april tussen 12.00 uur en 17.00 uur van alles te doen. Er is een duurzaamheidsmarkt, een beestachtig springkussen en kinderen kunnen geschminkt worden. De echte durfals kunnen insecten proeven. Ook is er een workshop duurzame sieraden maken, een thee- en kruidenproeverij en een poppenkastvoorstelling. Verder kunnen bezoekers op de foto met hun boerderijdier en meedoen aan de workshop dierencartoons tekenen. En er is nog veel meer! Alles onder het genot van gratis koffie, thee, ranja, biologische appels en suikerspinnen.

Duurzaam

Stadsboerderij Weizigt is een regionaal uithangbord voor duurzaam bouwen. Het is heel goed geïsoleerd en verbruikt dus heel weinig energie. De energie die nodig is, komt zoveel mogelijk van natuurlijke energiebronnen. Er liggen zonnepanelen op het dak, verwarming gebeurt CO2 -neutraal door verbranding van geperst houtafval en de wc's worden gespoeld met regen- en grondwater. Via interactieve ontdektochten door en rond het gebouw komen bezoekers op een leuke manier van alles te weten over deze kringlopen en technieken.

"Vanuit een duurzame bouw- en moderne klimaattechnologie wordt duurzaamheid en respect voor flora en fauna wel heel dicht bij de bezoeker gebracht. Hiermee hebben we in onze regio een unieke 'duurzaamheidbelevenis' waar we ook in Zwijndrecht trots op zijn, vindt Henk Mirck, wethouder Duurzaamheid in Zwijndrecht. "De Stadsboerderij biedt het Zwijndrechtse (beroeps) onderwijs en het bedrijfsleven nieuwe kansen voor duurzaamheideducatie."

Dieren

Maar geen boerderij zonder dieren. De ezels, dwerggeiten, schapen, koeien en knaagdieren hebben prachtige binnen- en buitenverblijven gekregen, inclusief knuffelweides. En ze voelen zich er goed thuis: er zijn al lammetjes, bokjes en een dwerggeitje geboren. En in mei hoopt Weizigt weer beschuit met muisjes uit te kunnen delen. Publiekslieveling minipaardje Silver is namelijk in verwachting!

Met de Stadsboerderij Weizigt heeft de regio er een duurzaam icoon bij. Kom ook ontdekken hoe leuk Stadsboerderij Weizigt is en vier het (gratis) beestachtige feest mee op zaterdag 23 april!