Stichting Aids Fonds

Kinderen met hiv zijn vaak niet therapietrouw

22-04-2011

Stel je bent 7 jaar en je moet drie keer op een dag een heel vies drankje drinken. Dat is niet leuk. Kinderen met hiv moeten dat omdat ze iedere dag hun medicijnen moeten innemen, vaak in de vorm van een drankje of pillen. Nu blijkt uit onderzoek dat één op de acht kinderen met hiv binnen vijf jaar na het begin van de behandeling te maken krijgt met hiv-remmers die niet aanslaan. Doordat ze hun medicijnen niet trouw of onjuist gebruiken, lopen ze een aanzienlijk risico op resistentie van het virus.

Dit zijn de uitkomsten van een internationale studie onder ruim duizend Europese kinderen (onder wie ook kinderen uit Nederland). Het onderzoek is deze week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. De Volkskrant schreef hier een stuk over.

Therapietrouw
Kinderen met hiv moeten, net als volwassenen, een combinatie van medicijnen slikken die op verschillende manieren de vermenigvuldiging van het virus remmen. Om de hiv-remmers goed te laten werken is het belangrijk dat ze met regelmaat worden ingenomen. Het is een enorme klus om kinderen iedere dag weer op tijd hun drankjes en/of pillen te laten slikken. Daarbij zijn jonge kinderen voor therapietrouw afhankelijk van hun ouders. Als de hiv-remmers niet goed werken, betekent dit dat het virus nog steeds meetbaar is in het bloed. Ook bij volwassenen met hiv komt het voor dat medicijnen niet aanslaan, maar bij kinderen zijn de gevolgen op de lange termijn ernstiger. Kinderen beginnen namelijk eerder met de medicatie en moeten het virus levenslang in bedwang houden.

Resistentie
De kans op resistentie tegen de medicijnen stijgt als het virus onvoldoende wordt onderdrukt. De hiv-remmers die worden gebruikt, moeten dan vervangen worden door andere medicijnen, maar bij kinderen zijn de alternatieven veel beperkter dan bij volwassenen. Niet alle hiv-remmers zijn bijvoorbeeld beschikbaar voor kinderen in de benodigde lage dosering.

Meer hierover is te lezen in de Volkskrant.
Twitter icoon Facebook icoon Hyves icoon LinkedIn icoon