Geen verhoogde radioactiviteit op Japans schip dat via Zeebrugge is aangekomen

23/04/2011 12:59

AFCN-FANC

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) bevestigt dat de resultaten van zijn metingen, uitgevoerd op het schip 'Gentle Leader', vertrokken op 14 maart 2011 uit de haven van Tomakomai, aantonen dat er geen verhoogde radioactiviteit is geconstateerd op de lading of het vaartuig zelf. Het schip is aangekomen in Zeebrugge en vaart van daar door naar de Antwerpse haven. Het FANC stelt bijgevolg dat er geen risico is voor de bemanning of voor de personen die in dokken, de laad- en transitzones, de douane of het verkeer werken.

Omdat niet duidelijk is hoe de situatie in Japan verder zal evolueren, zetten de havenbesturen en het FANC hun samenwerking verder, waardoor er ook nog op latere tijdstippen steekproeven kunnen gebeuren door het FANC. Er wordt echter geen systematische en volledige controle meer voorzien zoals gebeurde op de drie schepen die de voorbije week Vlaamse havens aandeden. Voor containers, voertuigen en colli die de komende tijd aankomen vanuit de prefecturen Miyagi, Fukushima, Ibaraki en Tochigi, beveelt het FANC aan de invoerders aan systematische metingen uit te voeren; vanuit de overige prefecturen volstaan steekproefsgewijze (5 à 10%) metingen. Het FANC werkt daartoe richtlijnen uit.

Het stof dat zich eventueel op goederen of op het schip zou kunnen vastzetten, heeft geen waarden aangetoond die zouden kunnen duiden op een verhoging van de radioactiviteit. Specifieke metingen werden genomen op eventuele aanwezigheid van radioactief jodium (I-131) en cesium (Cs-137) op de lading en op het schip zelf. De aangetroffen waarden bevinden zich ruim onder de grens waar er eventueel een risico voor de volksgezondheid en het milieu zou kunnen optreden. Omgerekend naar eventuele blootstelling bevinden we ons hiermee ruim onder de doses waaraan we in ons land via natuurlijke radioactiviteit worden blootgesteld.

De haven Tomakomai, van waaruit het schip vertrokken is, bevindt zich ten noorden van de kerncentrale van Fukushima. Het schip is van daar in zuidelijke richting vertrokken en heeft vervolgens aangemeerd in Yokohama en nog enkele andere Japanse havens.

De reistijd van een schip van Japan naar België bedraagt ongeveer 30 dagen. De radioactiviteit neemt tijdens dat traject altijd af. Zo heeft het I-131 een halfwaarde tijd van 8 dagen. Dit wil zeggen dat het radioactiviteitniveau bijna quasi verdwijnt na 80 dagen.

Vandaag is de meting van de lading en het vaartuig zelf gebeurd door drie medewerkers van het FANC, aan boord van het schip, tijdens de beloodsing op zee.

Voor meer persinformatie:

FANC: Karina De Beule (0475-480598)

Haven van Antwerpen: Tine Vandendriessche (0495-580597)

Haven van Gent: Johan Bresseleers (0478-918675)

Haven van Zeebrugge: Piet Vandenkerkhove (0478-256704)

Bijkomende informatie:

Naam schip: Gentle Leader

Cargo: 1048 auto's voor Zeebrugge en 206 auto's voor Antwerpen

Rederij: Nippon Yusen Kaisha

Vlag: Bahamas

Aankomst in haven Zeebrugge: zaterdag 23/04

Aankomst in haven van Antwerpen: zondag 24/04

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel