FNV Bondgenoten

Grote beweging kwam pas op het laatst


* 22-04-2011

* De onderhandelingsdelegatie Cao Metalektro
* 1 reacties

DAF in actie

Voor wie de onderhandelingen over de nieuwe Cao Metalektro goed volgde kwam het resultaat als een verrassing. De onderhandelingsdelegatie vertelt hoe deze grote beweging op het laatst tot stand kwam.

In de eerste onderhandelingsronde op 29 maart presenteerden de werkgevers en de vakbonden hun cao-voorstellen. De werkgevers vonden dat zij veel meer vrijheid moest krijgen om van de cao af te wijken. Het vroegpensioen moest op de helling. Het leek wel of zij de tijd 100 jaar terug wilde draaien.

Eerst een kloof

Op 5 april volgde de tweede onderhandelingsronde. De werkgevers wezen zo'n beetje al onze voorstellen af. De inschatting van FNV Bondgenoten was dat acties nodig waren om de enorme kloof te overbruggen.

Deze boodschap was niet aan dovemansoren gericht van leden, kaderleden en de vakbondsbestuurders. De landelijke kadergroep (BGR) en de cao-commissie brachten een brede informatiestroom tot stand naar de regionale kaderleden en naar hun collega's in de bedrijven. Via onze enorme netwerken werden in de bedrijven onze pamfletten verspreid waarin een conflict werd aangekondigd. In bijeenkomsten in de bedrijven, op regionale vakbondskantoren en in vergadercentra kwamen leden en kaderleden met vakbondsbestuurders bijeen om de informatie over de cao-onderhandelingen met elkaar te bespreken. De kadergroep van DAF besloot een korte actie te gaan voeren bij de FME in Zoetermeer. Op 19 april vond daar de laatste cao-onderhandelingsronde plaats.

Na 5 april is in kleine kring doorgepraat over het meningsverschil over de 55-regeling. Dat is de overgangsregeling om met vroegpensioen te kunnen gaan voor mensen geboren na 1950. De werkgevers hielden lang vast aan de bevriezing van de premie die daarvoor nodig is tot maximaal 2%. Het zou betekenen dat werknemers vanaf 2012 bijna een jaar langer moesten gaan doorwerken. Onaanvaardbaar voor FNV Bondgenoten.

Toen een doorbraak

Er is toen nog een keer heel scherp gekeken naar de kosten van de regeling. Toen daar een oplossing voor kwam en de werkgevers bereid waren de gehele premie voor hun rekening te gaan nemen, kwam er een doorbraak. Bovendien sloten dezelfde onderhandelaars van de vakbonden een mooi akkoord in de kleinmetaal met een loonsverhoging van 4,45% in 25 maanden. Het was voor iedereen duidelijk dat FNV Bondgenoten in de grootmetaal met minder geen genoegen zou nemen.

Op 19 april wisten de werkgevers dus dat zij konden rekenen op een conflict als we er niet uit zouden komen. Toen de 55-regeling was opgelost en het loon niet onder de kleinmetaal kon uitkomen, kwam er op andere onderwerpen plotseling wel ruimte om over door te praten. Met uiteindelijk een resultaat waar we met z'n allen trots op mogen zijn.

Samen staan we sterker

Maar dat ook alleen maar tot stand kan komen door een sterke vakbondspositie. De onderhandelingsdelegatie van FNV Bondgenoten bedankt iedereen die daar een bijdrage aan heeft geleverd. Maar we roepen ook alle leden op om collega's te vragen die nog geen lid zijn om zich aan te sluiten. Hun loonsverhoging hebben wij verdiend! Samen staan we sterker. Dat zullen we elke cao-onderhandeling opnieuw nodig hebben om goede resultaten te behalen

De onderhandelingsdelegatie van FNV Bondgenoten
- Kaderleden Wiel Crins, Erik Bak, Jos Brocken, Jan Berghuis, Jacqie van Stigt