Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
T.a.v. de kunstredactie
Amsterdam, 23 april 2011

Jacob Derwig en Elsie de Brauw genomineerd voor Toneelprijzen

De eerste nominaties voor de Louis d'Or - meest indrukwekkende mannelijke dragende rol - en Theo d'Or - meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol - zijn bekend. Vrijdag jl. werd bekend dat Gijs Scholten van Aschat is genomineerd voor de Louis d'Or 2011. Vandaag zijn Jacob Derwig en Elsie de Brauw op radio 1 in het Avro kunst en cultuurprogramma OPIUM verrast met het nieuws dat zij genomineerd zijn voor respectievelijk de Louis d'Or 2011 en de Theo d'Or 2011.

De VSCD Toneeljury nomineerde Jacob Derwig voor zijn rol van Pavel Protassov in Kinderen van de Zon van Toneelgroep Amsterdam, in regie van Ivo van Hove. Het jurycommentaar luidt als volgt: "Voor zijn rol als gedrongen professor, die slachtoffer wordt van zijn eigen wereldvreemdheid waaraan hij zich met verve, maar tevergeefs tracht te ontworstelen. Een rol waarin hij met een onovertroffen timing kwetsbaarheid aan schaamteloosheid paart."

Elsie de Brauw ontvangt een Theo d'Or nominatie voor haar rol in Gif van NTGent, in regie van Johan Simons. De jury over De Brauw: "Met minimale middelen weet Elsie de Brauw een diepe essentiële ontroering teweeg te brengen. Door haar schijnbaar moeiteloze tekstbehandeling, waar een enorme techniek aan ten grondslag ligt, wordt zij de verpersoonlijking van het verdriet, zonder larmoyant te worden."

Voor de Arlecchino - meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol -is Rick Paul van Mulligen genomineerd voor zijn rol van Nick in mightysociety8 van mightysociety, in regie van Eric de Vroedt. "Rick Paul van Mulligen geeft een bijna gevaarlijke en tegelijkertijd ontroerende gelaagdheid aan het clichébeeld van de 'musicalnicht'", aldus de jury. Lies Pauwels is genomineerd voor een Colombina - meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol - voor haar spel in Freetown van Dood Paard. "Een aardse en fysieke rol waarin zij de poëtische tekst van Rob de Graaf invoelbaar maakt en ze het publiek voor zich weet in te nemen ondanks de verschrikkelijke dingen die ze zegt."

De VSCD Toneeljury en de jury van het Nederlands Theater Festival (TF) jureren vanaf dit seizoen in gezamenlijkheid. Het Nederlands Theater Festival sluit traditiegetrouw af met het Gala van het Nederlands Theater, zondag 11 september in de Stadsschouwburg Amsterdam, waar de VSCD Toneelprijzen worden uitgereikt. De jury bestaat uit Clairy Polak (voorzitter), Andreas Fleischmann (vice-voorzitter), Marijn Lems, Marcel 't Sas, Gieske Bienert, Chiel Kattenbelt, Lucia van Heteren, Wil Hildebrand, Inge Imelman en Hein Janssen. De jury maakt eind mei de laatste nominaties voor de VSCD Toneelprijzen 2011 bekend.

----------


Noot voor redacties




Ingezonden persbericht