Universiteit van Tilburg

Persbericht 8 februari 2011

Dag van de Filosofie over Lust & Het Goede Leven

23 april in en om MIDI Theater Tilburg

In april start weer de landelijke Maand van de Filosofie, met als thema 'Het echte leven'. Voor de bijbehorende Dag van de Filosofie, een van de hoogtepunten van de Maand, koos de Universiteit van Tilburg met medeorganisatoren Avans hogeschool en het BKKC het thema 'Lust & Het Goede Leven'.

De mens van nu richt zich steeds meer op persoonlijke behoeften en verlangens (lust) en verlaat steeds meer een leven in harmonie met zijn omgeving (het goede leven). Dat is de stelling voor de Dag van de Filosofie 2011.

Sprekers als cultuurfilosoof Pascal Bruckner, socioloog Gabriël van den Brink (UvT) en schrijver Tom Lanoye zullen zich over dit thema buigen. Ruim dertig sprekers uit allerlei vakgebieden worden in Tilburg verwacht, met onder hen Hafid Bouazza, Paul Cobben (UvT), Joke Hermen, Ronald Giphart, Stine Jensen, Herman de Regt (UvT), Tijs Goldschmidt en Marjoleine de Vos. Verder worden op de Dag van de Filosofie de winnaars bekend gemaakt van de essaywedstrijd voor studenten en van de beeldende kunst wedstrijd. Kinderen kunnen tijdens dit evenement met Bas Haring filosoferen. Meer informatie over het programma is te vinden op de website www.dagvandefilosofie.nl.

Publicatie
Deze week is de bundel Wet van de vrijheid. Denken over vrijheid, individu en gemeenschap verschenen, met onder meer bijdragen van Jean-Luc Nancy en Luuk van Middelaar. De bijdragen in deze bundel zijn afgeleid van de lezingen die de auteurs hielden tijdens de Dag van de Filosofie 2010.


Universiteit van Tilburg