Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 2 februari 2011

Nieuwe namen Blue Highways bekend

Jimmy LaFave, American Aquarium, The Iain Ad Venture en Jenee Halstead op Vredenburgs Blue Highways Festival

De lijst met grote namen van Americana-zangers en bands die 23 april optreden bij Blue Highways, The Ultimate Americana Fest in Vredenburg Leidsche Rijn, breidt zich in rap tempo uit. Op de set list staan nu ook de namen van Jimmy LaFave, American Aquarium, The Iain Ad Venture en Jenee Halstead, legendes en namen die omhoog schieten op de lijstjes van kenners en liefhebbers.

Jimmy Lafave komt exclusief voor Blue Highways naar Nederland. In de loop van enkele decennia heeft de zanger uit Austin, Texas, een indrukwekkende serie albums geproduceerd, waaronder Down Under, Highway Trance en Blue Nightfall. Ooit waren de legendarische folkzanger Woody Gutrie, Bob Dylan en Bruce Springsteen zijn grote voorbeelden maar intussen is Lafave zelf ook uitgegroeid tot 'One of America's greatest voices'. Zijn stijl is te omschrijven als americana, met veel country-invloeden, vermengd met folk, blues en rock.

Ook American Aquarium komt exclusief naar Utrecht, het wordt zelfs hun allereerste optreden op het Europese vasteland. De jonge honden uit Raleigh, North Carolina, maken fraaie altcountry die doet denken aan de stijl van Bruce Springsteen, Son Volt en Whiskeytown. Hun muziek kan flink ruig zijn, ingegeven door de grillige landschappen uit hun woonstaat North Carolina. De teksten van frontman BJ Barham zitten vol plattelandsromantiek van de zuidelijke States, of gaan over het eeuwige dilemma tussen goed en kwaad, drank en religie. Die verwoede strijd leverde een zeer tot de verbeelding sprekend album op waarmee ze hoog eindigden in de 2010-eindejaarslijstjes van vele Americana-kenners.

Verder staat ook The Iain Venture op het programma, een samenwerking tussen Iain Matthews & Ad Vanderveen. Matthews maakte ooit deel uit van de legendarische folk formatie Fairport Convention en zat daarna nog in een hele batterij legendarische bands als Plainsong en Matthews Southern Comfort. Ad Vanderveen is zeker geen kopie van Neil Young maar zijn stem heeft een vergelijkbare klankkleur. Hun stemmen passen perfect bij elkaar, net als hun gitaarspel. Ze spelen eigen nummers en minder vanzelfsprekende covers: Mohammed's Radio (Warren Zevon), Heart Of Saturday Night (Tom Waits) Things (Bobby Darin) Unravel (Lynn Miles), Mr Soul (Neil Young) en vele anderen. The River Grace, het debuut-album van Jenee Halstead, belandde afgelopen jaar eveneens hoog in diverse liefhebbers-lijstjes. Jenee maakt zeer fraaie, zelfgeschreven songs, met minstens even verrassende teksten. Haar muziek is een mix van folk, country en pop en Americana. Met haar intense stem heeft Halstead het in zich om een heel grote te worden op het rootsgebied.

De acts vullen de lijst met namen aan van artiesten die al bekend zijn: Jesse Winchester, Frazey Ford & Band, Justin Rutledge en Boris McCutcheon & The Saltlicks. Alle optredens vinden plaats op twee podia: de grote zaal en het naastgelegen tentpaviljoen. In de foyer zijn er uiteenlopende catering- en cd-stands. De presentatie is in handen van onder anderen Americana-kenner Jan Donkers.

Blue Highways, The Ultimate Americana Fest, elfde editie Vredenburg Leidsche Rijn - zaterdag 23 april 2011
Tijd: 16.00 - middernacht
Tickets: ¤ 39,50
Voorverkooop via de kassa van Vredenburg www.Vredenburg.nl en www.ticketservice.nl