Ingezonden persbericht


Meer dan 80 kunstenaars exposeren hedendaagse keramiek in historisch Delft

PERSBERICHT

Delft, 17 maart 2011

-----------------------

In de historische binnenstad van Delft zijn van 23 april t/m 4 juni 2011 op keramiekgebied top stukken te zien. Dit keramiekfestival Brandpunt Terra vindt plaats in unieke locaties zoals de Oude Kerk , Museum Het Prinsenhof, Museum Paul Tetar van Elven en Galerie Terra in Delft. Speciaal voor het publiek komt er op straat een route van keramische straatstenen langs de verschillende hoogtepunten van het festival. Met een speciaal cnen langs de verschillende hoogtepunten van het festival. Met een speciaal 'combiticket Brandpunt Terra' hebben bezoekers voor E13,50 toegang tot de tentoonstellingen.

Oude Kerk

In de Oude Kerk is de expositie 'De Figuratieven' te zien. Nederlandse- en buitenlandse kunstenaars tonen hun figuratieve keramische kunst met grotere hedendaagse objecten van klei in combinatie met andere materialen. Het thema dat deze kunstenaars verbindt, is de strijd van de mens om zich staande te houden in onze westerse, geïndividualiseerde samenleving.

Museum Het Prinsenhof

Tentoonstelling 'Het Meesterstuk' is te bezichtigen in Museum Het Prinsenhof. Het thema zegt het al. De in totaal negenendertig kunstenaars tonen recent werk, dat zij zelf beschouwen als een in alle opzichten zeer geslaagd stuk. Het is een gevarieerde tentoonstelling, die een prachtig beeld geeft van de stand van zaken in de hedendaagse keramiek.

Museum Paul Tetar van Elven

Het traditionele vakmanschap komt terug in de groepstentoonstelling 'Kristalglazuren' in Museum Paul Tetar van Elven. Vijf kunstenaars, die specialist zijn in het gebruik van kristalglazuren op handgedraaide porseleinen potten, vaas- en flesvormen exposeren. Zij reageren met één werk op een porseleinen object uit de collectie van Museum Paul Tetar van Elven.

Galerie Terra Delft
Kunstenares Felicity Aylieff heeft een solo-expositie in Galerie Terra Delft van monumentale vazen en kleinere stukken in porselein die zij gemaakt heeft in Jingdezhen in China. Tevens is werk te zien, dat zij maakte tijdens een artist in residence periode bij De Koninklijke Porceleyne Fles, waar ze bestaande vormen decoreerde.

In de galerie is ook een permanente collectie te zien van zo'n vijftig internationale kunstenaars.

Nieuwstraat 3, dag- en nacht expositie in etalage

'Vindplaats Delft' is opgezet om te tonen hoe lokaal erfgoed, vernieuwende technische apparatuur en traditionele keramische technieken kunnen samenkomen in een innovatief 'Dutch design product'. Maaike Roozenburg heeft i.s.m. de Technische Universiteit Delft een serie porseleinen bekers gemaakt, gebaseerd op opgegraven gebruiksglaswerk in Delft.

Lezingen
Op 27, 28 en 29 mei zijn er diverse lezingen op het gebied van keramiek. Deze worden gehouden in DOK Delft . Aanvangstijden zijn binnenkort te vinden op www.brandpuntterra.nl

Vindplaats Delft

Vindplaats Delft

Maaike Roozenburg, kunstenaar/vormgever geeft, i.s.m. de TU Delft en de archeologische dienst van de gemeente Delft een presentatie over het project 'Vindplaats Delft'.

De Pottenbakker

Pottenbakker Hein Severijns geeft een demonstratie draaien in porselein en het toepassen van kristalglazuren.

Architectuur en Design

Lezing keramiek & architectuur/design i.s.m. met Delft Design.

Beeldende Kunst

Keramiek als onderwerp in de hedendaagse beeldende kunst en het imago van keramiek door beeldend kunstenaars en recensenten.

Satellietprogramma
DOK Kunst, Kunstcentrum Kadmium en Ruimte Remmelink sluiten met diverse keramiek tentoonstellingen aan bij het totale programma.

Route

Met keramische straatstenen, ontworpen door de hedendaagse Delftse kunstenaar Christina Linaris Coridou is een route aangelegd die de bezoeker naar de verschillende hoogtepunten van het festival leidt.

Combiticket
Het Combiticket Brandpunt Terra is voor E13,50 te koop bij het Toeristen Informatie Punt, Hippolytusbuurt 4 in Delft. Dit ticket verschaft toegang tot de Oude Kerk en Nieuwe Kerk, museum Het Prinsenhof, museum Paul Tetar van Elven, en geeft 25% korting op de Terra 25 beker bij Galerie Terra en een Schuine bak met pain d'amande bij Kleyweg's Stadskoffyhuis. Ook op tweede Paasdag zijn de tentoonstellingen te bezichtigen.

Voor meer informatie over het keramiekfestival www.brandpuntterra.nl