Ingezonden persbericht


Persbericht

Expositie "Iconen en de gewone mens"
Gerard Boersma, Gabrielle Kroese : schilderijen , José Witteveen : grafiek

23 april - 5 juni 2011

Opening op : zaterdag 23 april om 16.00 uur Muzikale omlijsting door: dj SALMO en duo Laagzaag: Anneke de Poorter & Oeds Bouwsma , contrabassisten

Het zijn de hedendaagse iconen en de hedendaagse taferelen die te zien zijn in de expositie. De mensen in de schilderijen en etsen plaatsen de figuren/iconen op een voetstuk We maken ons drukker om het hondje van Paris Hilton dan om wat Obama daadwerkelijk te zeggen heeft Het zijn de dagelijkse taferelen tegenover het beeld wat we graag zien of verafgoden.

de gewone mens:

Alledaagse situaties en objecten. De realistische schilderijen van Gerard Boersma (1976, Harlingen) tonen een grote liefde voor de moderne mens in hedendaagse stadslandschappen. Uiterst precies registreert hij mensen op straat, in winkels, openbaar vervoer en musea of laat hij voorwerpen zien uit koel- en keukenkast. Gerard observeert het, vergroot het en maakt er een schilderij van. Op die manier wordt het drukke moderne leven voor altijd gevangen in een moment, eindelijk klaar om rustig geobserveerd te worden. Als schilder is Gabrielle Kroese (1963, Rotterdam) vooral een getuige van haar tijd. Alles uit de dagelijkse stroom van visuele informatie kan in principe tot een bruikbaar beeld voor een schilderij leiden. Kroese 'plakt en knipt' de beelden op zo'n manier dat ze ook bij diegene die het werk bekijkt volop associaties oproepen.

iconen

De etsen van Jose Witteveen(1981, Pikesyl) tonen iconen en alledaagse situaties waarin het dierlijke in de mens naar voren komt. Het zijn zeer boeiende beelden die een eigen verhaal vertellen, vaak zijn ze antropomorfisch en wij kunnen als kijker hier onze eigen opvattingen aan vastknopen Opvallend bij deze expo zijn de etsen op groot formaat, het drieluik waarin hedendaagse iconen te zien zijn. In haar werk toont ze haar persoonlijke verwerking van de christelijke iconografie gecombineerd met de iconen van tegenwoordig.




Ingezonden persbericht