Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwe tentoonstelling in fort Rammekens
TOOS - DE ONTDEKKENDE MENS

Op 23 april 2011 opent de tentoonstelling 'TOOS-De ontdekkende mens' in fort Rammekens, het oudste zeefort van West-Europa (1547) dat vlakbij Vlissingen ligt. Hiermee kan weer met recht gezegd worden dat fort Rammekens een groene oase is waar historie, cultuur en natuur samenkomen.

Toen de Middelburgse kunstenaar Toos van Holstein uitgenodigd werd om in 2011 een grote expositie in fort Rammekens te realiseren, was ze direct enthousiast. Er was alleen één probleempje! Toos van Holstein is in Nederland en daarbuiten bekend om de olieverfschilderijen die ze maakt. Maar in het fort kunnen geen olieverven hangen vanwege de klimatologische omstandigheden. Dat vroeg bij haar dus om creatieve oplossingen en uitingen buiten de gebaande paden, om maar wel nog steeds gebaseerd op haar monde intérieur. Op een wereld, niet alleen gevoed door vele reizen, kennismakingen met andere culturen, door boeken, films, oude en moderne steden, maar ook door de verwering die de tijd legt over alles om ons heen. Als klein meisje zocht Toos van Holstein al naar de verhalen achter die verwering, bij zowel voorwerpen als bij mensen. Dat ontdekkingsproces is trouwens nog steeds een voortdurende inspiratiebron voor haar kunstuitingen. Voor haar was het dan ook duidelijk dat het ontdekken moest dienen als uitgangspunt voor deze speciale expositie. Was fort Rammekens in het verleden al niet een plek van waaruit velen een onbekende wereld tegemoet gingen? En lag er over het fort al niet dat prachtige verweringspatine dat vele oude verhalen toedekte?

Naar aanleiding van dit alles heeft de kunstenaar het kleine meisje TOOS in haarzelf naar boven gehaald, het meisje dat nog steeds in haar huist en zich nog steeds verwondert over de wereld. Zij speelt als metafoor een belangrijke rol in de tentoonstelling. Maar daarnaast is er nog een andere metafoor, de poort en doorgang. Voor Toos van Holstein is die poort in haar werk altijd al een belangrijk symbool geweest voor de onderzoekingsdrang van de mens. Daagt die poort niet altijd uit om te kijken wat er zich aan de andere kant bevindt? In vroeger tijden vertrok je naar andere oorden via de uitgang van de grot of de beschermende poort in de verdediging rond je woonplek. En je keerde er ook weer door terug om te verhalen van al je avonturen en ervaringen. Overal ter wereld vind je poorten en doorgangen in allerlei soorten en vormen. Alleen fort Rammekens al zit er vol mee. Denk maar aan die prachtige Renaissancepoort bij de ingang, een zeldzaam exemplaar in Nederland.

Kom en ontdek zelf hoe TOOS zich heeft laten inspireren door fort Rammekens, die magische plek aan de monding van de Westerschelde.

Meer informatie over de kunstenaar en de tentoonstelling is te vinden op www.toos.biz en http://toosinfortrammekens.blogspot.com , het blog met tekst, foto's en video's dat TOOS bijhoudt over de expositie. De tentoonstelling is te zien tot en met 30 oktober 2011.

Fort Rammekens vindt u op 8 kilometer afstand van Vlissingen, temidden van bos, kreek, weide, schor en een oorverdovende stilte. Fort Rammekens is het oudste zeefort van West-Europa. Ooit speelde het fort een grote rol in de rijke Zeeuwse maritieme geschiedenis. Het nu gedeeltelijk vervallen fort vormt het hart van een uniek natuurgebied aan de oevers van de Westerschelde. U vindt hier allerlei unieke planten. Ook kinderen vinden het fort reuze spannend en gaan graag op ontdekkingstocht. Het is dan ook bijzonder ronddwalen over de wallen van fort Rammekens, met het unieke uitzicht over de Westerschelde. Bezoek ook eens de donkere kazematten, waar ooit manschappen woonden en gewonden werden verzorgd.

U vindt het fort aan de Rammekensweg bij Ritthem, ten oosten van Vlissingen. Het fort is van 26 maart tot en met 30 oktober geopend van dinsdag t/m zondag van 12.00 - 17.00 uur. Het fort wordt in de periode 2011/2012 gerestaureerd. Vanaf september 2011 zullen de werkzaamheden echt zichtbaar worden. Tijdens de restauratie blijft het fort geopend en ook de rondleidingen gaan gewoon door.

Fort Rammekens is een samenwerkingsproject van Staatsbosbeheer, het muZEEum en Orionis. Wilt u meer informatie over fort Rammekens en alle activiteiten? Kijk dan op de website www.fortrammekens.nl. Voor meer informatie of reserveringen kunt u contact opnemen met het muZEEum: telefoon 0118-41 24 98.

april 2011