Ingezonden persbericht


Glasvezel brengt de toekomst dichterbij voor Hattem, Heerde en Wapenveld Startsein wordt op 23 april a.s. gegeven

15-04-2011 - Reggefiber is bezig met een onderzoek naar de belangstelling voor een glasvezelnetwerk in Hattem, Heerde en Wapenveld. De aanleg van glasvezel vergt enorme investeringen. Daarom komt glasvezel in eerste instantie eerst in gebieden en steden waar de bewoners dit nieuwe netwerk enthousiast omarmen en daadwerkelijk gaan gebruiken. Zegt 30% van de huishoudens voor 26 juni 2011 'ja' tegen glasvezel dan gaat het er daadwerkelijk komen. Glasvezel wordt ook wel het netwerk van de toekomst genoemd, maar wat houdt dat precies in?

Feestelijke start project
Op 23 april om 11.00 uur geven respectievelijk initiatiefnemer Gerard van den Berg en burgemeester Pijnenburg van Heerde op een ludieke manier het startsein voor het glasvezelproject. In Hattem gebeurt dit bij Reggefiber glasvezelwinkel aan de Kerkstraat 40 te Hattem. In Heerde bij het glasvezelservicepunt bij LankmanA28ict aan de Zwolseweg 6 te Heerde. Consumenten die meer willen weten over glasvezel zijn van harte uitgenodigd dit spektakel bij te wonen. Onder de eerste inschrijvers, ofwel snelle beslissers, zal die dag een Ipad verloot worden. De initiatiefgroep glasvezel Hattem en de initiatiefgroep glasvezel Heerde/Wapenveld hopen zoveel mogelijk plaatsgenoten te mogen begroeten.

Na de feestelijke opening kunnen inwoners in beide servicepunten dagelijks terecht met al hun vragen over de nieuwe infrastructuur. Zij kunnen zich er uiteraard ook aanmelden. Tevens staat vanaf 23 april staat in Wapenveld op de parkeerplaats tegenover de Aldi op dinsdag, vrijdag en zaterdag de glasvezelinformatiebus.


Tijd voor een nieuw netwerk
De huidige koperen kabelnetwerken werden zo'n dertig jaar geleden aangelegd toen internet en digitale tv nog niet bestonden. Inmiddels versturen en ontvangen we enorme hoeveelheden data en het zal niet lang meer duren voordat het bestaande netwerk de grenzen van z'n capaciteit bereikt. Op dit moment zijn kabelmaatschappijen al aan het schrappen in het zenderaanbod om voldoende capaciteit, oftewel bandbreedte, over te houden voor digitale tv. Bovendien loopt de snelheid van de verbinding merkbaar terug als meerdere mensen in huis of in de straat tegelijkertijd tv kijken of internetten. De huidige situatie laat zich vergelijken met een tweebaansweg die vastloopt door het steeds maar groeiende verkeer. Glasvezel daarentegen heeft een haast onbeperkte capaciteit en biedt honderden rijbanen waarop alles en iedereen onbelemmerd kan doorstromen.

Glasvezel werkt met de snelheid van het licht
Anders dan op de koperen kabel worden digitale signalen omgezet naar licht. En omdat glasvezel volledig transparant is, reist de informatie dan ook met de snelheid van het licht. Dat maakt internet sneller dan ooit, waarbij het verzenden van data net zo snel gaat als het ontvangen ervan. Het up- of downloaden van zware bestanden zoals films, fotoalbums of presentaties is dan ook geen enkel probleem meer.

Echt glasvezel
Ook veel kabelmaatschappijen praten over glasvezel of over 'fiber'. Daarmee bedoelen ze het glasvezelnetwerk tot aan de wijkcentrale. De verbinding van deze centrale tot in de meterkast blijft echter van koper, zodat de voordelen van glasvezel niet uit de verf komen. Glasvezel tot in de meterkast wordt uitsluitend aangelegd door Reggefiber die glasvezel in heel Nederland uitrolt.

Nieuwe mogelijkheden
Deze snelheid, gecombineerd met de haast oneindige capaciteit, opent niet alleen de deur naar tv met glashelder beeld in HD of zelfs 3D, maar ontsluit ook een wereld aan nieuwe mogelijkheden op het gebied van werken, leren, communiceren en ontspannen. Denk bijvoorbeeld aan beeldbellen, waarbij zorg op afstand mogelijk wordt. Niet alle mogelijkheden zijn al beschikbaar of zelfs al bedacht, maar één ding is zeker: met glasvezel zijn Hattem Heerde en Wapenveld in één keer aangesloten op de toekomst.

EINDE BERICHT



Ingezonden persbericht