Gemeente Dordrecht

Opening duurzaamste Stadsboerderij van Nederland
Zaterdag 23 april: Beestachtig goed feest bij Weizigt

Duurzaamheidscentrum Weizigt in Dordrecht heeft een nieuwe Stadsboerderij. En niet zomaar een boerderij: het is de duurzaamste Stadsboerderij van Nederland. Op zaterdag 23 april verrichten burgemeester A.A.M. Brok en wethouder duurzaamheid H.P.A. Wagemakers de spectaculaire officiële openingshandeling. Dit vormt de aftrap van een beestachtig goed feest.

Om 12.00 uur barst het feest los. Het hele terrein van Weizigt bruist van de activiteiten voor jong en oud. Natuurlijk kunnen bezoekers geschminkt worden, knuffelen met de dieren en op de foto met hun favoriete boerderijdier. Er is een workshop duurzame sieraden maken en een thee-/kruidenproeverij. De echte durfals kunnen insecten proeven. Verder zijn er workshops dierencartoons tekenen, gratis biologische suikerspinnen en interactieve ontdektochten. Ook een beestachtig springkussen en een poppenkastvoorstelling van Damiët van Dalsum ontbreken niet. En er is een duurzaamheidsmarkt met ruim twintig kramen. Genoeg te doen dus.

Duurzaam uithangbord
In de Stadsboerderij Weizigt staat duurzaamheid centraal. Het gebouw is heel goed geïsoleerd en verbruikt dus heel weinig energie. De energie die nodig is, komt zoveel mogelijk van natuurlijke energiebronnen. Er liggen zonnepanelen op het dak, verwarming gebeurt CO2-neutraal via de verbranding van geperst houtafval en de wc's worden gespoeld met regen- en grondwater. Via interactieve ontdektochten door en rond het gebouw komen bezoekers op een leuke manier van alles te weten over deze kringlopen en technieken.

Weizigt-directeur Louise Bergenhenegouwen is zichtbaar trots: 'Het is een prachtig en uniek gebouw geworden. Je kunt er dieren knuffelen, maar het biedt ook ruimte voor vergaderingen, workshops en ontdektochten over natuur, klimaat, afval, energie, water en duurzaamheid. Het laat zien dat natuur en milieu ook innovatief en vooral leuk kunnen zijn. Wij hebben hier een kenniscentrum voor duurzaamheid en tegelijk een enorme recreatieve trekker. Sinds de stallen in januari open gingen, hebben we al ruim 30.000 enthousiaste bezoekers ontvangen.'

Dieren
De dieren hebben natuurlijk een belangrijke plek in de nieuwe Stadsboerderij. De ezels, (dwerg)geiten, schapen, koeien, knaagdieren en de zwangere publiekslieveling minipaardje Silver hebben prachtige binnen- en buitenverblijven gekregen, inclusief knuffelweides. Zij voelen zich al helemaal thuis in het duurzame gebouw. Dat blijkt wel uit alle geboortes de laatste tijd: er zijn al drie lammetjes, drie geitjes en een dwerggeitje bijgekomen.

Typisch Dordts
Wethouder duurzaamheid Harry Wagemakers vindt de nieuwe Stadsboerderij een toonbeeld van de Dordtse mentaliteit. 'Het college heeft duurzaamheid tot één van haar speerpunten benoemd. We kiezen op typisch Dordtse wijze voor de praktische aanpak. Het gaat om resultaten. De Stadsboerderij Weizigt is daar een prachtig voorbeeld van. In Dordrecht staat nu 'gewoon' de duurzaamste Stadsboerderij van Nederland. Ik verwacht dat het naast een heel leuk dagje uit ook een inspiratiebron is voor Dordtse inwoners, bedrijven en organisaties. Want Dordrecht duurzamer maken, dat doen we samen.'

Datum 18 april 2011