Landschap Noord-Holland

Heiloo, 19 april 2011

Landschap Noord-Holland bestaat 75 jaar en heeft een opmerkelijke plek gekozen voor de eerste viering van haar verjaardag: de Volgermeerpolder. Ooit was dit een grote vuilnisbelt, maar nu is het een schitterend nieuw natuurge-bied; pas deze week geopend door Kroonprins Willem Alexander. Op zaterdag 23 april van 10.00 tot 16.00 uur is het gebied voor het eerst te bezichtigen tijdens de Open Dag (Natuurfestival) van Landschap Noord-Holland. Landschap Noord-Holland verwacht een paar duizend mensen.

Er zijn workshops Nordic Walking, GPS en dichten over de natuur. Voor de jonge bezoekers is Clown Rangetje aan-wezig en doet Natuurkids workshops. Er zijn natuurexcursies en - in een grote tent - lezingen over de bewogen ge-schiedenis van de Volgermeerpolder. Ook aan de maag is gedacht: u kunt op het terras genieten van een smakelijke biologisch hapje en drankje. Rondom is een informatiemarkt met o.a. verrekijker- en telescoopdemonstraties door ABRO en wandelschoenen verkoop door Sporthuis Helling.

Het Harde Potlood
Ook rondom het gebied zijn er activiteiten. U kunt fraaie wandeltochten maken door Waterland van 5 of 11 km. Deze zijn te combineren tot een tocht van 16 km. De routebeschrijving is verkrijgbaar op de open dag. Verder komt u midden in het gebied onverwachts natuurlijke muziekklanken tegen van Bastiaan Buissink. En wat de denken van uw eigen bijdrage aan de productie van een Natuurkunstwerk begeleidt door kunstenaarscollectief Het Harde Pot-lood?! Voor gezinnen is er een speurtocht over het terrein waarmee leuke prijzen te winnen zijn.

Belangrijk om te weten
Voor de workshops schrijft u zich op de dag zelf in bij de kraam van Landschap Noord-Holland. Het hele programma staat op www.landschapnoordholland.nl. Of bel 088-0064455 voor meer informatie. Het adres van de Volgermeer-polder is: Broekergouw 33, Amsterdam (pal ten zuiden van Broek in Waterland). De Volgermeer is eenvoudig te vin-den aan de oostkant van de N247, tussen de ringweg van Amsterdam Noord en vlakbij Broek in Waterland.

Nadere informatie over de Volgermeerpolder
De Volgermeerpolder, in Waterland bij Amsterdam, was met 100 ha. de grootste gifbelt van Nederland. De sanering is in 2011 afgerond, het is nu een toegankelijk en zeer bijzonder natuurgebied. Vista landscape and urban design ontwierp hiervoor een plan dat de giftige ondergrond subtiel benadrukt, maar dat vooral inspeelt op de unieke kan-sen die de afdekking met folie biedt. Door hierop een raster van dijkjes te leggen wordt voedselarm regenwater op-gevangen en vastgehouden. Dit vormt de basis voor de ontwikkeling tot een bijzonder hoogveengebied. Het plan past daarmee perfect in Waterland, maar onderscheidt zich er ook duidelijk van. De hooggelegen vlakken en dijkjes vormen een 'sawa-landschap'. Een omgekeerde polder, die de historie zichtbaar houdt, maar die voor de toekomst vooral een aantrekkelijk landschap biedt.

////////////////////////////




Landschap Noord-Holland