Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 21-04-2011

AVRO CLOSE UP: 'FIRST PASSION - DE EERSTE FILM OVER HET LEVEN VAN JEZUS'

De Amerikaanse regisseur Sydney Olcott maakte in 1912 de allereerste film over het leven van Jezus. Het was een revolutionair project. Eén van de eerste films die buiten de studio's is opgenomen en de enige film over Jezus die ooit op de oorspronkelijke locaties gedraaid zou worden. De Franse regisseur Philippe Baron raakte enkele jaren geleden gefascineerd door het pionierswerk van Olcott en ging op zoek naar het ontstaan van de film.

De eerste film die ooit over het leven van Jezus gemaakt werd heette 'From the Manger to the Cross' ('Van de kribbe tot het kruis'). Het maken van de film was een tour de force: regisseur en crew reisden maar liefst 18760 kilometer per boot, meer dan 8000 kilometer per trein, en nog eens honderden kilometers op de rug van ezels, kamelen en paarden. Hysterische taferelen deden zich voor toen de acteurs de kruistocht van Jezus naspeelden in de straten van Jeruzalem. Op reis door onherbergzame gebieden in Palestina werd de crew aangevallen door bandieten.

Het is bijna een eeuw geleden dat 'From the Manger to the Cross', één van de eerste lange speelfilms uit de geschiedenis, uitgebracht werd. De aanvankelijk omstreden film werd uiteindelijk een groot commercieel succes, zowel in Amerika als in Europa. Desondanks raakte de maker ervan - de Amerikaanse filmregisseur Sydney Olcott, een pionier op het gebied van het filmen op locatie - in de vergetelheid.

De Franse filmmaker Philippe Baron (1963) raakte enkele jaren geleden gefascineerd door het pionierswerk van Sydney Olcott en besloot te onderzoeken hoe de film tot stand kwam. Zijn speurtocht voerde hem naar filmarchieven in New York en naar ontmoetingen met kunsthistorici die hem vertelden uit welke klassieke schilderijen Olcott inspiratie haalde bij het bedenken van scènes, kostuums en decors. Uiteindelijk maakte Baron dezelfde reis als Olcott en zijn crew, een reis die hem door heel Israël en ten slotte naar Jeruzalem zou leiden.

Een film van Philippe Baron

'First Passion - de eerste film over het leven van Jezus': zaterdag 23 april om 10.30 uur bij de AVRO op Nederland 1.