Brabants Paasconcert vanuit gevangenis

Persbericht van Exodus Nederland

De Brabantse singer-songwriter J.W. Roy trad deze week op in het derde Exodus-concert voor gedetineerden. Het evenement vormde het sluitstuk van de jaarlijkse gedichtenwedstrijd die Exodus samen met NCRV, Justitiepastoraat en uitgeverij Ark Mission uitschrijven onder gedetineerden. Het concert wordt op zondag 24 april in het programma Schepper & Co (radio 5) uitgezonden. De opname vond plaats binnen de muren van de Penitentiaire Inrichting voor vrouwen Ter Peel in Evertsoord (Noord-Limburg).

De uitvoering van het gedicht 'Wie ik wil zijn voor jou, voor jullie' vormde het ontroerende hoogtepunt. In aanwezigheid van de winnende dichter, gedetineerde dichter Etienne, liet J.W. Roy horen hoe hij van het gedicht een prachtige blues-ballad wist te maken. Etienne toonde zich geroerd door de uitvoering van zijn gedicht, wat hij schreef voor zijn vriendin en hun twee kinderen. 'Ze werd er al erg stil van toen ik het haar op papier gaf, en zo op muziek is het helemaal zoals ik het bedoelde'.

Naast twee van de drie winnende (ex-)gedetineerden werd het publiek gevormd door een groep vrouwelijke gedetineerden en diverse gasten. Thema van de uitzending was het vrijwilligerswerk van de 30-jarige organisatie Exodus. De songs van J.W. Roy werden afgewisseld door interviews. Zo vertelde Exodusvrijwilligster Anneke over haar werk binnen de muren van Ter Peel, en vertelde gedetineerde Thea waarom de inzet van mensen als Anneke van zoveel waarde is voor gedetineerden. Verder kwamen ook directeur Gevangeniswezen Carsten Herstel en Exodusdirecteur Rien Timmer aan het woord, onder meer over het beleid van het kabinet, waarin de inzet van vrijwilligers wordt gestimuleerd, en over de activiteiten die Exodus daartoe ontplooit. Tijdens het concert werden ook nieuwe folders en posters gepresenteerd, waarmee Exodus de activiteiten voor gedetineerden en ex-gedetineerden nog meer onder de aandacht wil brengen.

Met de huldiging van de winnaars van de dichtwedstrijd 2010 werd ook de aftrap gegeven voor de dichtwedstrijd 2011. Die heeft als thema meegekregen 'Je bent (nog niet) jarig!'; een speelse verwijzing naar het 30-jarig bestaan van Exodus dit jaar. Gedetineerden, ex-gedetineerden die nog begeleid worden, of personen die minder dan een jaar geleden vast gezeten hebben, worden van harte uitgenodigd gedichten in te zenden. Sluitstuk van de wedstrijd zal ook volgend jaar een radioconcert zijn, waarin een artiest het winnende gedicht op muziek uitvoert.

Links:
http://www.exodus.nl



Razende Robot Reporter