Bloemen en bomen uit Nederland kleuren Paasmis

Persbericht van Bloemenbureau Holland

Bloemen, bolbloemen en tuinplanten uit Nederland decoreren de paasmis op het Sint Pietersplein in Rome op 24 april 2011. Voor de 26-ste achtereenvolgende keer wordt het plein aangekleed met voornamelijk gele en witte bloemen om de boodschap van Pasen te onderstrepen.

Op eerste Paasdag, zondag 24 april, draagt paus Benedictus XVI een plechtige Paasmis op en spreekt daarna de zegen over de stad en wereld uit: het welbekende Urbi et Orbi. Van de Paasviering wordt live verslag gedaan op televisie en wordt wereldwijd uitgezonden. Miljoenen mensen kijken naar dit evenement, live en via nieuwsuitzendingen. Een uniek moment om te laten zien welke waarde bloemen en planten hebben voor mensen. Zij geven kleur aan het leven, bij vrolijke momenten en in minder voorspoedige tijden. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met vrijwel alle belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven. Lentebloeiers onderstrepen de sfeer van het feest van licht en opstanding.

Podium
Voor Nederlandse kwekers en handelaren in bloemen, bolbloemen, planten en bomen is het een eer om hun producten te verbinden aan deze viering en aan de wereld te kunnen laten zien. Producten die normaal gesproken later bloeien in het jaar, worden in bloei getrokken zodat zij in vol ornaat te bewonderen zijn op Eerste Paasdag. Daarbij worden spontaan nieuwe soorten aangeleverd door kwekers om ter plekke neer te zetten.

Blauw tintje
Rondom het altaar worden tien tuinen ingericht, de trappen en het balkon staan vol en ook op het plein worden bloemen geplaatst. De kleuren geel en wit voeren de boventoon, maar dit jaar is er een nieuwe accentkleur te ontdekken. De vaste tuinplant Delphinium, die hier gebruikt wordt als snijbloem, geeft een blauw randje aan het geheel.

Presentatie
Het balkon waarop de Paus zijn zegen uitspreekt, is versierd met 1.700 crème kleurige Vandela rozen. De kleine gele narcis t(ee)te-à-t(ee)te heeft vorig jaar zijn intrede gedaan en is terug te vinden op de trappen: totaal 6.000. In de tuinen voor de trappen zorgen honderden struiken en bomen voor spectaculaire kleuren en een mooie hoogteverdeling van de presentatie.

Organisatie
Een team van 25 arrangeurs en bloemisten zetten zich twee dagen in om de opdracht tot een goed einde te brengen. Een aantal doet al mee vanaf de eerste editie. Ze zijn trots op de bijdrage aan de viering van de Paasmis op het Pietersplein. Het enthousiasme is wederzijds en dat blijkt uit de hartelijke ontvangst die Rome en het Vaticaan voor hen in petto hebben. Als de arrangeurs op zaterdagochtend om 6.00 uur met hun werk op het plein beginnen, zorgt het Vaticaan dat het ontbijt daar klaarstaat. Voor de lunch worden de Nederlandse bloemisten ontvangen in de mensa van de Zwitserse garde voor een uitgebreide en voedzame Italiaanse maaltijd.

Voorbereiding
Alle voorbereiding wordt gedaan in nauwe samenwerking met de pauselijke autoriteiten; Monseigneur Guido Marini, hoofd van de Pauselijke Liturgische Vieringen (Maestro delle Celebrazioni Liturgiche Pontificie) beoordeelt persoonlijk de opzet van de bloemenversiering en geeft vervolgens zijn toestemming. Bloemist en hoofdarrangeur Charles van der Voort vertelt: "We doen alles in overleg met elkaar om tot een perfecte presentatie te komen." De Vaticaanse plantsoenendienst geeft ter plekke logistieke en personele ondersteuning bij de uitvoering van de plannen. Charles van der Voort: "De bomen wegen soms wel 50 à 60 kilo. Sinds enkele jaren stelt de plantsoenendienst een vorkheftruc beschikbaar om ze te kunnen plaatsen."

Geschiedenis
De bloemen en planten uit Holland vormen een vast onderdeel van de paasmis. In 1985 werd daarvoor de basis gelegd. De Nederlandse arrangeur Nic van der Voort, die in eigen land geregeld kerkelijke feesten in de bloemen zette, werd uitgenodigd om dat ook te doen in Rome tijdens de zaligverklaring van de Nederlandse priester Titus Brandsma. Daar werd het idee geboren om dit ook eens tijdens de paasviering te doen. Er werden snel afspraken gemaakt om al tijdens het naderende paasfeest van 1986 acte de présence te kunnen geven. En dat lukte.
Vanaf het eerste jaar heeft de Paus de Nederlandse delegatie op audiëntie ontvangen om zijn waardering en dank uit te spreken voor de bijdrage die zij leveren aan de paasmis. Tot grote verrassing van de Nederlanders sprak paus Johannes Paulus II die waardering ook uit tijdens zijn paasgroet van 1989. 'Bedankt voor de bloemen uit Nederland', is inmiddels een gevleugelde uitspraak in de Nederlandse taal. Paus Benedictus XVI heeft die traditie van zijn voorganger overgenomen. In 2000 heeft Charles van der Voort het stokje overgenomen van zijn broer Nic.

Bloemen en planten uit Nederland
Sint Pietersplein, Rome
Urbi et Orbi, 24 april 2011

Bomen en tuinplanten
Rododendron: diverse maten en kleuren
Azalea mollis: diverse maten en kleuren
Prunus: in roze/wit, diverse maten
Cytius (brem): geel/wit
Forsythia: takken in geel
Erica (heide): roze/wit
Viburnum (Gelderse roos): takken in wit
Betula pendula (berk): hoogte 4 m.
Acer palmatum (esdoorn): hoogte 2-4 m.
Morus alba 'Pendula' (moerbei): hoogte 2 m.
Robinia (bolacasia's): hoogte 2,5 m.
Laburnum (gouden regen): hoogte 2,5 m.
Wistreia (blauwe regen): hoogte 2,5 m.
Coniferen: geel/groen, hoogte 2 m.

Totaal bomen en tuinplanten: ca. 1.500 stuks

Rozen
Vandela -champagne kleur: 1000 stuks
Avalanche- wit: 500 stuks

Totaal: 1.500 stuks

Delphinium
Blauw: 600 stuks
Wit: 400 stuks

Totaal: 1.000 stuks

Lelie
Wit: 150 stuks

Trekheesters:
Kersenbloesem-wit: 50 tak
Magnolia-wit/roze: 100 tak
Forsythia-geel: 600 tak
Viburnum-wit: 200 tak
Aster-wit: 200 tak

Totaal: 1.150 tak

Tulpen:
Christmas Marvel -roze
Yello Baby -geel
Sibilla - rood
Kikomachi - geel
Britt - dubbel roze
Dominiek - bordeau rood
Calgary - wit
Princess Irene - oranje

Totaal 19.600 stuks

Narcissen
Pink Charme - wit met rode cup
Gentle Gigant - dubbel wit oranje cup
Dutch Master - geel
Monal - geel met oranje cup
West Ward - dubbel wit
Jetfire - korte soort met oranje cup
Gold Medal - gele trompet
Attraction - wit met een gele trompet

Totaal 10.000 stuks

Hyacinten
Splendit Cornelia - lila
Blue Star - blauw
White Pearl - wit
Pink Pearl - roze
Miss Saigon - paars/lila

Totaal 505 potten

Op de trappen 6.000 narcissen T(ee)te-à-t(ee)te-geel

50 bloemenarrangementen met daar in blauwe en witte Delphinium verwerkt.

Totaal aantal bloemen en planten: ca. 41.400

Organisatie info:

Bloemenbureau Holland



Razende Robot Reporter