KRO

KRO Brandpunt: hoe Kate een plek in het Britse paleis veroverde

Uitzenddatum: 24/04/2011

Aanstaande zondag (24 april, 22.15 uur, Nederland 2) is in KRO Brandpunt te zien hoe Kate Middleton, een heel gewoon burgermeisje, een plek in het Britse Koningshuis veroverde. Verder onderzoekt Brandpunt of er in Limburg een verband bestaat tussen het dalende kerkbezoek en de opkomst van de PVV. Tot slot in deze uitzending een gesprek met Guy Verhofstadt, oud-premier van België over de scheuren in Europa.

Kate Middleton: een heel gewoon meisje
Volgende week vrijdag verschijnt ze op het balkon van Buckingham Palace voor het oog van 2 miljard kijkers wereldwijd: Kate Middleton. Vanaf dat moment is ze de vrouw van de volgende kroonprins van Engeland. Haar weg naar het paleis laat zich lezen als een modern sprookje. Haar oma groeide op in een achterafstraatje in Londen, haar ouders maakten fortuin met een postorderbedrijf voor feestspullen voor kinderen en zij staat straks in het middelpunt van de macht. Wouter Kurpershoek vertelt het verhaal van een ambitieus burgermeisje dat, veertien jaar na de dood van prinses Diana, het geschonden aanzien van de monarchie weer kleur moet geven.

Van God naar Geert
In 1965 ging 66 procent van de katholieken in Limburg naar de kerk. Nu, een halve eeuw later, is dat nog maar een schamele 6 procent. In de voorbije twintig jaar werden er meer dan veertig kerken gesloten: omgebouwd tot hotels, studentenflats of multifunctionele bedrijfsverzamelgebouwen. Tegelijkertijd vond in het zuiden een grote politieke ommezwaai plaats. Grote delen van Limburg - klassiek KVP, CDA-land - behoren inmiddels tot het wingewest van de PVV van Geert Wilders. Is er een verband tussen de neergang van de één en de opkomst van de ander? Op Eerste Paasdag schetst Fons de Poel de opmerkelijke ontwikkeling van Limburg: van God naar Geert.

Scheuren in Europa
Een openlijke ruzie over de opvang van Tunesische vluchtelingen en een opmars van Eurosceptische partijen. Het stabiliteitspact, dat zwakke eurolanden moet behoeden voor een bankroet, komt onder druk te staan. Het is een zware week voor Europa, een bolwerk dat steeds meer scheuren begint te vertonen. Komt het ooit nog goed of is het continent door interne verdeeldheid gedoemd een rol in de marge te spelen? Sven Kockelmann spreekt de oud-premier van België en hartstochtelijk Europeaan Guy Verhofstadt.

KRO Brandpunt, zondag 24 april, 22.15 uur, Nederland 2

Programma

KRO Brandpunt

Presentator

Aart Zeeman
, Fons de Poel
, Sven Kockelmann
, Wouter Kurpershoek

Meer informatie

Voor persvragen/ interviewverzoeken: