Watersportverbond - KNWV

Bouwmeester en match race dames starten ongeslagen

zondag 24 april 2011

De in Scheveningen wonende Marit Bouwmeester (22) wint de twee openingswedstrijden in de Laser radial klasse tijdens de Semaine Olympic Francaise in Hyeres. Met dit resultaat gaat de zeilster van de Delta Lloyd kernploeg aan de leiding in een veld van bijna 100 zeilsters. Ook het match race team Groeneveld, Mulder en Witteveen zijn nog ongeslagen met vier overwinningen.

Foto's Marit Bouwmeester en Match racers, Fotograaf Thom Touw

Roelof Bouwmeester deed ook goede zaken in de Laser standard en staat 7^de van de 155 deelnemers. Laser zeiler Rutger van Schaardenburg staat 21ste. Delta Lloyd kernploegleden Steven LeFevre en Steven Krol staan tiende in de 470 klasse (106 deelnemers). Niet kernploegleden Sven en Kalle Coster staan vijfde.

Paralympisch zeiler Thierry Schmitter begon sterk in de 2.4mR klasse. In de tweede race kreeg Schmitter de deksel op zijn neus met een diskwalificatie voor te vroeg starten. De Hagenaar staat tiende van de 20 deelnemers.

Marit Bouwmeester op kop

Marit Bouwmeester genoot van de weersomstandigheden en haar resultaat. Er stond gemiddeld 15 knopen wind uit het oosten (windkracht 4 beaufort). âHeerlijk, wat een top dag. Lekker zeilen. Eindelijk stabiele wind. Morgen wordt weer zeewind verwacht, dus dan moeten we weer geduld hebben,â zei het Friese zeiltalent met een tevreden grijns.

Coach Mark Littlejohn was ook tevreden. âHet is nog maar de eerste dag dus we gaan niet te vroeg juichen. Maar ik ben heel tevreden met haar starts. Daar hebben we de hele afgelopen week op getraind. Ik denk dat we meer dan 70 starts geoefend en gedrild hebben. Ze kwam twee keer met ruime voorsprong over de lijn. Ze heeft heel volwassen gezeild.â

De 97 zeilsters in de Laser radial klasse starten in twee willekeurig ingedeelde velden en worden na drie dagen zeilen ingedeeld in een âgoldâ en een âsilverâ fleet. Dan volgen nog twee dagen
kwalificatieraces met als afsluiter een medal race op vrijdag 29 april. Bouwmeester haar grote concurrent is de Franse Sarah Steyaert, de wereldkampioen uit 2008 en de Belgische Evi van Acker die tweede werd in tijdens de laatste wereldbekerwedstrijd in Palma de Mallorca dit jaar.

Match racers ongeslagen

Het match race team van Renee Groeneveld, Mandy Mulder en Merel Witteveen wist vandaag 24 april alle vier wedstrijden te winnen. Het team van Annemiek Bekkering, Annemieke Bes en Mijke Lievens verloor de eerste drie gezeilde matches.

Groeneveld, Mulder en Witteveen worden vanwege hun hoge positie op de wereldranglijst eerst aan de zwakkere tegenstanders in de poule van acht gekoppeld. Voor Bekkering, Bes en Lievens geldt het omgekeerde. Die moeten het eerste tegen de favorieten opnemen.

Bij het match racen wordt gezeild in drie poules van acht teams. De beste twee van deze poule gaan direct door naar een âgoldâ poule, die tevens zeker zijn van de finaleronde. De nummers drie en vier van elke poule komen in de repechage groep waarvan alleen de beste twee een herkansing krijgen en zich plaatsen voor de finales samen met de zes teams uit de Gold poule.

Postma sterk begin in de Finn klasse

Niet kernploeg lid Pieter-Jan Postma begon ook goed. Postma staat gedeeld derde in de sterk bezette Finn klasse. Hij moet alleen een van âs werelds beste zeilers Ben Ainslie (GBR) en zijn landgenoot Giles Scott (GBR) voor zich dulden. Postma zei: âWe hebben nog een hele week te gaan. Het niveau is heel hoog. Maar dit is heerlijk beginnen.â

Voor alle uitslagen zie http://sof.ffvoile.net/