Ingezonden persbericht


PERSBERICHT BOEDDHISTISCHE OMROEP

29 maart 2011

DHARMA RISING DEEL 1: OUT OF THE PAST

Zondag 24 april zendt de BOS het eerste deel van de tweedelige serie Dharma Rising uit, over de geschiedenis en toekomst van het boeddhisme in het Westen. Deel 1 gaat over de geschiedenis. Het boeddhisme wordt veelal beschouwd als de snelst groeiende religie onder hoogopgeleide westerlingen. Er zijn redenen voor die aantrekkingskracht: het boeddhisme is relatief vrij van dogma's die voor pragmatische, wetenschappelijk georiënteerde westerlingen moeilijk te aanvaarden zijn. Het neemt een open en alomvattende houding aan tegenover de natuurlijke wereld en benadert het begrip 'verbruik' ecologisch. Het is vol compassie, vergevingsgezind en geweldloos. Maar de groeiende aanhang in het Westen stelt het boeddhisme misschien wel voor de zwaarste uitdaging in de 2500 jaar van zijn geschiedenis: zich aanpassen aan de moderne maatschappij.

Deze tweedelige serie kijkt door de ogen van de eerste generatie westerse dharma-leraren naar de manier waarop deze aanpassing gestalte krijgt binnen een cultuur die wordt aangedreven door concurrentie en hebzucht, waarin velen onwetendheid als kennis beschouwen. Als de geschiedenis ons hierover iets kan leren, is het dat het boeddhisme is begonnen aan een migratie die erop zal uitdraaien dat het boeddhisme zelf, en wellicht ook het modernisme, in belangrijke mate transformeert.

Deel twee van Dharma Rising, dat in mei uitgezonden wordt, gaat over de toekomst van het boeddhisme in het Westen.

Regie: David Cherniack
Met: Robert Thurman, Jiun Hogen Roshi, B. Alan Wallace, Zenkei Blanche Hartman, Sojun Mel Weitzman, Zoketsu Norman Fischer, Ajahn Sucitto, Jack Kornfield, Sylvia Wetzel, Judith Simmer-Brown, Lama Tsultrim Allione, Reginald A. Ray, Lama Shenpen Hookham, Jan Willis

Uitzendtijden:
zondag 24 april, 13:55, Ned 2
Herhaling:
zaterdag 30 april, 09:30, Ned 2
Website van de uitzending


---