Waterschappen nemen petitie over muskusratten in ontvangst

Persbericht van Unie Van Waterschappen

Zondag 24 april. In het VARA-programma Vroege Vogels heeft bestuurder van de Unie van Waterschappen Jan Geluk een petitie van de Dierenbescherming in ontvangst genomen. In deze petitie wordt gepleit voor alternatieven voor het vangen van muskusratten. De waterschappen zijn blij dat de Dierenbescherming wil meedenken. Zij zoeken ook zelf al enige tijd naar goede alternatieven. Daarvoor hebben zij zelfs een wedstrijd uitgeschreven. Uitgangspunt voor de waterschappen is dat de veiligheid tegen overstromingen blijft gegarandeerd.

De Dierenbescherming begrijpt dat muskusratten gevaarlijke gaten in dijken maken Zij pleiten er wel voor die vallen niet meer te gebruiken waarin muskusratten verdrinken. Deze veroorzaken veel dierenleed. De waterschappen kunnen de Dierenbescherming daarin gerust stellen. Deze verdrinkingsvallen worden steeds minder gebruikt en waterschappen zoeken al langer naar alternatieve vangstmethoden en hebben daarvoor zelfs een ontwerpwedstrijd uitgeschreven.
Verder stelt de Dierenbescherming voor alle kaden en dijken in Nederland met beton of gaas te bekleden om daarmee het graven door muskusratten te voorkomen. Dat laatste zien de waterschappen niet als een realistische optie. Zowel de binnen- als de buitenkant van de dijk moeten worden bekleed. De kosten daarvan bedragen 200 euro per meter dijk. Omdat het gaat over 17.600 kilometer kaden en dijken die moeten worden bekleed, zijn de totale kosten ongeveer 3,5 miljard euro, om van het esthetische aspect nog maar te zwijgen.

WATERSCHAPPEN DOEN ALLES VOOR WATERVEILIGHEID
Jan Geluk:"De waterschappen doen er alles aan om de waterveiligheid in Nederland te garanderen en inwoners van ons land te beschermen tegen wateroverlast. Muskusratten zijn een bedreiging voor dijken, kaden en slootkanten. Als een kade doorbreekt door de graverij van een muskusrattenfamilie, dan kan een polder onder water lopen. Dit kan leiden tot enorme schade en levensbedreigende situaties voor de bevolking. Het bestrijden van muskusratten is daarom helaas nodig. We beseffen dat het hier gaat om dieren. De waterschappen zijn van mening dat het onschadelijk maken van muskusratten in de meest diervriendelijke vorm moet plaatsvinden. We zijn op zoek naar alternatieven voor de huidige vangtechnieken en we nodigen iedereen uit om hierover mee te denken. We zijn blij dat de Dierenbescherming met ons meedenkt"

MUSKUSRATTEN
Muskusratten graven gangen en maken hun holen in waterkeringen. Deze worden daardoor ondermijnd, kunnen inzakken wat tot overstromingen kan leiden. Om deze overstromingen te voorkomen worden de muskusratten bestreden. De muskusrat is een eeuw geleden voor de bonthandel in het oosten van Europa geïmporteerd. Omdat zijn vacht zich niet naar wens ontwikkelde, is hij vervolgens vrijgelaten. Zij horen niet in ons land thuis en kennen geen natuurlijke vijanden. Als waterschappen de uitbreiding van de muskusrattenpopulatie niet tegengaan, kan dat tot gevaarlijke situaties leiden.
De inspanningen van de waterschappen leiden wel tot resultaten, want gelukkig zijn er jaarlijks minder vangsten.

Organisatie info:

Unie Van Waterschappen

Voor meer inform atie: Kees Meijer, telefoon 06-50262835