Bijna elfduizend handtekeningen tegen muskusrattenbestrijding

Persbericht van Dierenbescherming

De Dierenbescherming, Bont voor Dieren en De Faunabescherming hebben 10.678 handtekeningen opgehaald tegen het doden van muskusratten. Dat heeft directeur van de Dierenbescherming Frank Dales namens de drie organisaties zondag in het VARA-radioprogramma Vroege Vogels bekend gemaakt. De petitie met de handtekeningen is in het programma aan de Unie van Waterschappen aangeboden.

De online petitie werd gestart ter ondersteuning van de wens van de dierenorganisaties een proef op te zetten om alternatieven voor muskusrattenbestrijding te onderzoeken. Inmiddels is die wens vervuld en zijn de organisaties gevraagd om te helpen bij de voorbereidingen van een veldproef.

"We moeten nog wel kijken naar de inhoud van zo'n proef. De Waterschappen willen onderzoeken hoeveel muskusratten en schade er zal zijn bij het niet bestrijden van de dieren, maar wij willen tegelijkertijd kijken naar welke alternatieven in zo'n situatie schade kunnen voorkomen.", aldus Dales.

De noodzaak van het doden van muskusratten om schade aan dijken en oevers te voorkomen is nooit wetenschappelijk bewezen. Zo staat niet vast dat er een relatie is tussen het aantal muskusratten en de hoeveelheid schade. Ook bestaat geen wetenschappelijk bewijs voor de aanname dat het stoppen met doden van muskusratten zou leiden tot een explosieve groei van het aantal muskusratten. Naast het gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing van het nut van muskusrattenbestrijding, zijn de kosten ook nog eens erg hoog: 34 miljoen euro per jaar.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Links:
http://www.dierenbescherming.nl
Organisatie info:

Dierenbescherming