KNHS

Derde keer Wilhelmus voor Finnegan
24 april 2011
NK jachtpaarden 2011 Brigitte Vonk

SOESTDIJK (KNHS) Met het Nederlands Kampioenschap voor Jachtpaarden werd op zaterdag 23 april traditioneel het jachtseizoen afgesloten. Onder prachtige weersomstandigheden reden de deelnemers hun cross over de terreinen rond Paleis Soestdijk. De overwinning in de Members klasse ging naar Gerrit van Dijk (Bussum) met Rockeforte (v. Non Stop). Bij de Masters werd opnieuw en met afstand Finnegan (v. Glenagyle Rebbel) van Brigitte Vonk (Bilthoven) verkozen tot beste jachtpaard van Nederland.

In dit kampioenschap spelen de bouw van het paard, de geschiktheid als jachtpaard en het gevoel dat het paard de ruiter onder het zadel geeft, de hoofdrol. Dit laatste geldt alleen voor de paarden in de Masters klasse. Het te rijden parcours, gebouwd door Dirk Stuip en Patrick van Ek, laat zich het beste vergelijken met een cross country uit de eventingsport, maar kent nadrukkelijker de kenmerken van een jacht.

In de Masters klasse wordt de kopgroep van twaalf paarden ook door de juryleden dit jaar Peter Strijbosch (Horst aan de Maas) en uit Groot Brittannië afkomstige Rosemary Morris en Peter Crafts bereden, zodat zij voor zichzelf de vraag kunnen beantwoorden zou ik met dit paard een jacht willen rijden. Finnegan, na 2007 en 2010 nu voor de derde keer kampioen, werd door juryvoorzitter Strijbosch omschreven als een ijverig en lekker voorwaarts paard, makkelijk in de mond en goed in balans. De Iers gefokte schimmel kreeg gemiddeld een 9 van de vakjury. Bij eigenaresse Brigitte Vonk kregen de emoties de overhand. Voor de derde keer het Wilhelmus voor Finnegan, mooier kan het niet. Zeker omdat dit de laatste keer is dat ik hem heb uitgebracht op het kampioenschap. Finnegan is nu zestien. Hij gaat nog niet met pensioen, ik zal jachten met hem blijven rijden, maar het is goed zo. Voor ons is dit de derde kampioenstitel op rij, want in 2008 en 2009 waren we er niet bij. Geweldig. Een opvolger van Finnegan staat al klaar. Hendrik door Peter Strijbosch gekscherend brave Hendrik genoemd van Ewald Bakker (Groenekan) kreeg eveneens gemiddeld een 9 voor het rijden onder de man. Met een 7,33 voor het exterieur en 32,6 punten voor de terreinproef eindigde hij op de tweede plaats. Frans Coenen (Doorn), die met Brigitte Vonk een paar vormde in de terreinproef, sloot als derde aan met RhyOliet (v. Zeoliet). De donkerbruine ruin leek tijdens de beoordeling onder de man niet het makkelijkste paard. Dat was terug te zien in de punten (gemiddeld 7,2). De hoge score (35,68) voor de terreinproef, tevens de hoogste dagscore, maakte veel goed.

In de Members klasse ging de zege naar de zevenjarige Rockeforte. Volgens zijn berijder en trainer van politiepaarden Gerrit van Dijk begon de dag matig met een 6,5 voor de exterieurkeuring. In de terreinproef revancheerde de schimmel zich. Hij kreeg 32,40 punten; de hoogste score bij de Members. Rockeforte kon zich niet ontspannen tijdens de exterieurkeuring. In het terrein pakte hij echter goed aan. Hij wil graag vooruit. Rockeforte is eigenlijk een veel te goed paard voor de jacht; hij zou het fantastisch doen in de eventing. Op de tweede plaats eindigde Jerome Vos (Oss) met Ballinamore Boy. Een opvallende combinatie legde beslag op de derde plek, de pas elfjarige Merel de Rooij (Laren) met haar eveneens elfjarige D-pony Cappucino. De bescheiden amazone had een hoge klassering allerminst verwacht. Dit was de eerste keer dat ik mee reed. Ik vond het superspannend en was al blij dat Cappucino goed door het terrein ging. We zijn pas vorige zomer begonnen met crossen. De waterhindernissen waren zwaar, ik zat tot aan mijn knieën in het water!

De kampioenschappen werden georganiseerd door de Koninklijke Nederlandsche Jachtvereniging, de Jachtvereniging Soestdijk en de Veluwe Hunt. Deze organisaties kunnen wederom terugkijken op een zonovergoten kampioenschap.

Marjolijn Munnich
In opdracht van de KNHS

Foto: Remco Veurink

Uitslag Masters:
Exterieur Terreinproef Aftrek Totaal

1) Brigitte Vonk (Bilthoven) Finnegan 8.03 33.32 0 59.35
2) Ewald Bakker (Groenekan) Hendrik 7.33 32.60 0 57.93
3) Frans Coenen (Doorn) RhyOliet 7.73 35.68 0 57.74

Uitslag Members:
Exterieur Terreinproef Aftrek Totaal

1) Gerrit van Dijk (Bussum) Rockeforte 6.50 32.40 0 38.90
2) Jerome Vos (Oss) Ballinamore Boy 6.83 31.32 0 38.15
3) Merel de Rooij ( Laren) Cappucino 6.57 31.00 0 37.57