Gemeente Dordrecht

Duurzaamste Stadsboerderij van Nederland onder grote belangstelling geopend

Duurzaamheidscentrum Weizigt in Dordrecht heeft een nieuwe Stadsboerderij. En niet zomaar een boerderij: het is de duurzaamste Stadsboerderij van Nederland. Na de spectaculaire officiële openingshandeling door burgemeester A.A.M. Brok bezocht een recordaantal aan bezoekers het openingsfeest.

Onder brede bestuurlijke belangstelling vanuit de Drechtsteden opende de burgemeester een enorme wereldbol met daarin (biologisch afbreekbare) ballonnen met wenskaarten. Leerlingen van scholen in de regio Drechtsteden hebben daarop hun 'wens voor de wereld' geschreven. Deze ballonnenactie vormde de aftrap van het openingsfeest, waarvan het bezoekersaantal wordt geschat op 7.000 tot 10.000. Het terrein was de hele dag tjokvol bezoekers. Er werden 5.000 ijsjes, 1.000 duurzame suikerspinnen en 2.000 duurzame appels weggegeven, 13 pleisters geplakt en 1.000 sprinkhanen gegeten. Jong en oud deden mee aan de speciaal voor het openingsfeest georganiseerde activiteiten, zoals cartoonworkshops, kuikens knuffelen, theatervoorstellingen, duurzame sieraden maken en schminken.

Duurzaamheid centraal
In de nieuwe Stadsboerderij Weizigt staat duurzaamheid centraal. Het gebouw is uitermate goed geïsoleerd door het mossedum dak, ramen van drievoudig isolatieglas en veertig centimeter dikke wanden van hout en steenwol. De Stadsboerderij profiteert volop van het daglicht en maakt slim gebruik van zonnewarmte. Het adiabatische koelsysteem gebruikt verneveld water om het binnenklimaat te reguleren. Dit is tien keer zuiniger dan airconditioning. Het gebouw verbruikt dus heel weinig energie. De energie die nodig is, komt zoveel mogelijk van natuurlijke energiebronnen. Er liggen bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak, verwarming gebeurt CO2-neutraal via de verbranding van geperst houtafval en de wc's worden gespoeld met regen- en grondwater. Via interactieve ontdektochten komen bezoekers op een leuke manier van alles te weten over deze kringlopen en technieken. De Stadsboerderij is een uithangbord voor duurzaam bouwen.

Weizigt-directeur Louise Bergenhenegouwen is zichtbaar trots: 'Het is een uniek en multifunctioneel gebouw geworden. Je kunt er dieren knuffelen, maar het biedt ook ruimte voor vergaderingen, workshops en ontdektochten over natuur, klimaat, afval, energie, water en duurzaamheid. Het laat zien dat natuur en milieu ook innovatief en vooral leuk kunnen zijn. Wij hebben hier een kenniscentrum voor duurzaamheid en tegelijk een enorme recreatieve trekker. Sinds de stallen in januari open gingen, hebben we al ruim 30.000 enthousiaste bezoekers ontvangen.'

Dieren
Dieren hebben natuurlijk een belangrijke plek in de nieuwe Stadsboerderij. De ezels, (dwerg)geiten, schapen, koeien, knaagdieren en de zwangere publiekslieveling minipaardje Silver hebben prachtige binnen- en buitenverblijven gekregen, inclusief knuffelweides. Zij voelen zich al helemaal thuis in het duurzame gebouw. Dat blijkt wel uit alle geboortes de laatste tijd: er zijn al drie lammetjes, drie geitjes en een dwerggeitje bijgekomen.

Typisch Dordts
Wethouder duurzaamheid Harry Wagemakers is verheugd met de realisatie van het duurzame icoon in Dordrecht. 'Het college heeft duurzaamheid tot één van haar speerpunten benoemd. We kiezen op typisch Dordtse wijze voor de praktische aanpak. Het gaat om resultaten. Deze Stadsboerderij Weizigt is daar een prachtig voorbeeld van. In Dordrecht staat nu 'gewoon' de duurzaamste Stadsboerderij van Nederland. Het is naast een heel leuk dagje uit ook een inspiratiebron voor iedereen die duurzaamheid een warm hart toe draagt.'

Datum 24 april 2011



Gemeente Dordrecht