KNHS

Dennis van den Brink wint NK Junioren
24 april 2011

MIERLO (KNHS) - In een zeer spannende barrage maakten Dennis van den Brink, Frank Schuttert en Demi Dijks onderling uit wie goud, zilver en brons zou winnen. Dijks (Geesteren) startte met Tobias als eerste en vroeg een hoog tempo, waardoor in de dubbelsprong twee balken vielen. Schuttert (Ommen), die met Winchester HS als tweede starter probeerde goud te winnen, liep tegen een springfout aan in eveneens een goede tijd. De laatste starter, Dennis van den Brink (Nijkerkerveen) reed met Royal Dream eveneens in een hoog tempo, maar hield de lei uiteindelijk schoon. "Een foutje was zo gemaakt dus ik wilde een vlotte ronde rijden om mij dat ene foutje te kunnen permitteren en toch goud te winnen", aldus Van de Brink.

Denis van den Brink slaagde in zijn opzet, met dien verstande dat hij in de beslissingen brengende barrage foutloos wist te blijven. "Het was best een fijn gevoel dat drie ruiters zich voor de barrage hadden geplaatst, waardoor we op voorhand alles zeker waren van een medaille. Dat geeft toch een gerust gevoel, want als je alle riskeert sta je niet met lege handen wanneer die poging mislukt. Daarnaast had ik als laatste starter het voordeel dat ik wist welke resultaten er door mijn twee belagers waren neergelegd. Toch was ik er niet gerust op en heb ik echt getracht de tijd van Frank te verbeteren, want het was een delicaat parcours en iedereen weet dat een foutje zo gemaakt is", aldus Dennis van den Brink, die vorig jaar het NK junioren als tweede beëindigde.
Frank Schuttert had in de dubbel even een vreemde ervaring. "Ik weet niet waar mijn paard van schrok in de dubbel die in de tweede manche stond opgebouwd, maar Winchester schrok wel degelijk zo erg dat ik dacht een fout te hebben gemaakt. Tot mijn verbazing hadden we die fout gelukkig niet. In de barrage stond diezelfde dubbel in het parcours, maar toen hadden we daar geen enkel probleem mee. Ik ging in de barrage van start met in mijn achterhoofd de gedachte dat ik de risico's moest aangaan, omdat ik weet dat Dennis een hele snelle combinatie is. Daarbij had ik de zekerheid een medaille te hebben gewonnen en dat feit maakte het gemakkelijker de risico's aan te gaan. Ook wij liepen tegen een foutje aan, maar ik ben erg blij met zilver", vertelde Frank Schuttert.
Demi Dijks, die in die alles beslissende barrage als eerste van start moest gaan, wilde achteraf toegeven dat hij iets te doldriest van start ging. "Ik moest voluit gaan en reed daardoor iets te gretig de dubbelsprong in, met als gevolg dat we daar twee balken kregen. Ondanks de twee fouten en het brons ben ik dik tevreden!".

Bondscoach Sven Harmsen sprak lovende woorden aan het adres van parcoursbouwer Louis Konickx. "Deze man heeft drie dagen lang fantastische en zeer selectieve parcoursen gebouwd en de bekroning was dat de medailles in een barrage verdeeld dienden te worden. Daarbij is het een enorm compliment aan zijn adres dat slechts drie ruiters tot deze barrage door wisten te dringen, waardoor niemand met lege handen stond", aldus Harmsen.

Uiteindelijk wisten slechts twee combinaties in de derde kwalificatiewedstrijd voor het NK twee foutloze manches te noteren. Kirsten Rikkert was met Sorrento RAG de ene en Dennis van den Brink was met Royal Queen de andere. Voor Rikkert was de overwinning zuur, want in de openingswedstrijd had zij naast een springfout ook nog een springfout voor het overschrijden van de tijd. Daardoor eindigde zij op een totaal van vijf strafpunten als vierde in het Nederlands kampioenschap.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.chmierlo.nl

Eindstand NK springen Junioren:


1) Dennis van den Brink (Nijkerkerveen) - Royal Dream (Indoctro x Nimmerdor) - 4

2) Frank Schuttert (Ommen) - Winchester HS (Numero Uno x Nimmerdor0 - 4
3) Demi Dijks (Geesteren) - Tobias (Lux x Fedor) - 4

Uitslag 3e wedstrijd/barrage:


1) Dennis van den Brink - Royal Dream - 0 / 37.64
2) Frank Schuttert - Winchester HS - 4 / 35.84
3) Demi Dijks - Tobias - 8 / 36.03