Provincie Noord-Holland

Thomas von der Dunk houdt Willem Arondéuslezing


01 maart 2011 -

Op dinsdag 26 april houdt cultuurhistoricus en publicist Thomas von der Dunk de Willem Arondéuslezing 2011 in het provinciehuis.

Thomas von der Dunk is cultuurhistoricus en publicist. Hij schrijft columns voor de Volkskrant, HP/DeTijd en de Gelderlander. Vanwege zijn confronterende schrijfstijl en veelvuldig gebruik van op personen gerichte argumentatie, roept hij vaak controverses op. Thomas von der Dunk houdt Willem Arondéuslezing

"Er is een nieuw taboe op `De Oorlog'"
"Al sedert decennia wordt steevast rond 4 en 5 mei in toespraken bezworen dat het nooit meer mag gebeuren en we waakzaam moeten blijven. Lessen trekken uit het verleden! Tegelijk wordt er steeds verkrampter gereageerd als iemand daadwerkelijk lessen uit het verleden probeert te trekken door over een onderwerp een parallel tussen heden en verleden te reconstrueren. Praten over zo'n parallel is het nieuwe taboe op De Oorlog en de daaraan voorafgaande jaren dertig. De vraag is waar dat taboe vandaan komt. Daarop zal ik in de Arondéuslezing van 26 april een antwoord pogen te geven."

Arondéuslezing: `tegen de mores in'
Jaarlijks nodigen Provinciale Staten van Noord-Holland iemand uit de wereld van kunst, wetenschap of religie uit de Willem Arondéuslezing te houden. Willem Arondeus (1894-1943) was een eigenzinnig mens die geheel tegen de mores van die dagen in, openlijk voor zijn homoseksuele geaardheid uitkwam. Dat was gedurfd en ongewoon, zelfs in de liberale kunstenaarskringen waarin hij verkeerde. In de bezettingsjaren `40-`45 was hij actief in het kunstenaarsverzet.

Voor meer informatie over de lezing kunt u contact opnemen met mevrouw M. Spoor via 023-5145308.

---